LimburgActueel.be800.000 euro voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL

Door Redactie - 17 juli 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Kom op tegen Kanker schenkt 833.064 euro aan het Limburg Clinical Research Program (UHasselt, Jessa Ziekenhuis Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk) om verdere stappen te kunnen zetten in zijn kankeronderzoek. Deze financiering geeft een flinke boost aan het kankeronderzoek binnen het Limburgse samenwerkingsverband. Kom op tegen Kanker maakt concreet geld vrij voor twee grote projecten die over een periode van telkens vier jaar lopen. Het betreft twee onderzoeken die bijdragen aan betere diagnose en behandeling van kanker, in het bijzonder van long- en borstkanker.

800.000 euro voor kankeronderzoek UHasselt, Jessa en ZOL
Foto: PixabayProf. Dr. Michiel Thomeer (ZOL/UHasselt) en zijn teamleden krijgen 436.932 euro voor onderzoek naar een gepersonaliseerde behandeling van longkanker. "Met dit project spelen we in op de grote nood bij patiënten aan de meest gepaste behandeling. Medisch maatwerk is erg belangrijk om patiënten, zowel tijdens als na de behandeling, een beter leven te geven", aldus professor Thomeer.

Maar zo'n gepersonaliseerde behandeling staat of valt met de aanwezigheid van bruikbare biomerkers; stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen. "Met een biomerker die kan voorspellen of een patiënt binnen het jaar na een operatie hervalt, zou je een zinloze, risicovolle en dure operatieve ingreep kunnen vermijden."

Herval voorspellen
In dit onderzoeksproject willen de UHasselt/ZOL-onderzoekers bewijzen dat het stofwisselingsprofiel uit een bloedstaal -genomen voor de operatie- het herval voorspelt van een patiënt die een volledige verwijdering van de longkanker heeft ondergaan. "Daarnaast willen we achterhalen of ook het verschiltussen het stofwisselingsprofiel voor en na de heelkundige ingreep, voorspellend werkt." Aan het onderzoek zullen 200 patiënten deelnemen.

Radiodermatitis voorkomen
Het onderzoek geleid door prof. Dr. Jeroen Mebis (Jessa/UHasselt) focust op de vraag of low-level lichttherapie (LLLT) radiodermatitis kan voorkomen bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Radiodermitis is een jeukende of pijnlijke huidreactie die erg lijkt op een brandwonde en nefast is voor de levenskwaliteit, zelfs kleine handelingen (handen wassen bijvoorbeeld) worden moeilijk. Soms moeten kankerpatiënten hun radiotherapie zelfs onderbreken vanwege de aandoening.

Levenskwaliteit verhogen
Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een algemeen aanvaarde behandeling voor radiodermitis. Onderzoekers van Jessa, Limburgs Oncologisch Centrum en UHasselt toonden al aan dat LLLT de verergering van huidreacties bij borstkankerpatiënten na radiotherapie, tegengaat. "LLLT werkt met rood en/of infraroodlicht en wordt gebruikt in onder meer de tandheelkunde, neurologie en dermatologie. Het is ook erg effectief bij de behandeling van ontstoken mondslijmvlies, een bekende nevenwerking van chemotherapie."

Met dit project hopen ze bij te dragen aan een hogere levenskwaliteit van de patiënt. "Een betere techniek zal het aantal onderbrekingen van radiotherapie door huidreacties bovendien doen dalen én dus het slaagpercentage van die therapie laten stijgen. Bovenal zal de patiënt, dankzij de nieuwe therapie met LLLT, de kankerbehandeling beter kunnen verdragen." Voor deze studie onder leiding van prof. Dr. Mebis, waarin 380 patiënten zullen opgenomen worden, maakt Kom op tegen Kanker 396.132 euro vrij.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139