LimburgActueel.be'Zachte heelmeester en kwalijke wonden'

Door Kris Pattyn - 07 juli 2017 - 0000 - Onze Weg

De Vlaamse minister trekt de erkenning van de moskee in Beringen in. Tegelijkertijd een begrijpelijke, maar evenzeer een spijtige zaak. Dat het kiezen was uit twee kwalen, daar is de minister zich hopelijk van bewust. Want dit precedent weegt zwaar in het socio-culturele landschap.

'Zachte heelmeester en kwalijke wonden'Zachte heelmeesters en kwalijke wonden, we kennen allemaal deze combinatie. En de minister wil zeker niet doorgaan voor te zacht, gelet op haar straffe taal in deze zaak. Die zaak zelf is eenvoudig. Om een erkenning, met bijhorende centen, te krijgen moet je voldoen aan een reeks voorwaarden. En die zijn blijkbaar niet meer vervuld. Vrij vertaald kom je al snel tot een dialectiek in de stijl van: “Geen Vlaamse centen voor wie Vlaanderen met de voeten speelt”.

Een standpunt dat gemakkelijk te verdedigen is. We mogen als overheid wel enige vorm van conformiteit verwachten naar het land en haar gewoonten. Alleen denkt men daar in de moskee wel iets anders over. Het is immers geen Vlaamse aangelegenheid. Het blijkt zelfs dat de imam niet eens een wedde van Belgische origine trekt. Neen, de centen komen uit Turkije, net zoals de moskee in een Turkse context is ingebed. Het is altijd zonde als je een subsidiepot verliest, maar voor de moskee in Beringen zal de Turkse bron zeker niet opdrogen. Je kan dit hemeltergend vinden, maar het is nu eenmaal de realiteit.

Maar er is ook een ander standpunt dat we moeten verdedigen. Nu de erkenning er niet meer is, gelden ook die gestelde voorwaarden niet meer. Dus verdwijnt in alle vormen de enige druk tot conformeren naar de Vlaamse context. De moskee wordt terug een privé organisatie die zich net als de anderen aan de wet moet houden, maar ook niet meer dan dat. De kans om een Islam in een Vlaamse context te laten groeien, zoals er toch een aantal imams betrachten is nu weer een stukje kleiner geworden. Zeker als de Vlaamse minister vasthoudt aan haar voornemen de andere erkende moskeeën op dezelfde behandeling te trakteren.

En dan komen we aan het spijtige luik. Eentje dat je in de media nauwelijks terugzag: de positie van de gewone gelovige moslim in de straat die in een aantal gevallen eerst Limburger is, voor ie aan de Vlaamse en Belgische context zal denken en voor wie Turkije vaak een vakantieland is waar niet toevallig heel veel familie woont. Het is voor die familie dat ze die Turkse context blijft volgen en ook de Turkse politiek binnenlaten in hun Limburgse huiskamers. Omdat daar een traditie in is. Omdat hun moskee geen officiële Vlaamse band - een korte periode daargelaten - meer heeft en dus hij of zij ook niet anders meer hoort. Ook al zou men anders willen. Voor hen is er dan één keuze. Breken met het Turk en moslim zijn en thuisloos worden. Is het dat wat we willen? Gaan ze met alleen maar Limburger zijn genoegen nemen?


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139