LimburgActueel.beKwaliteitslabel van stiltegebied Zwarteput wordt verlengd

Door Redactie - 06 juli 2017 - 3620 - Toerisme

In 2012 ontving het gebied Zwarteput een kwaliteitslabel als stiltegebied. Dat is een bosgebied van meer dan 1.000 ha, gelegen is op de grens van Lanaken, Bilzen en Zutendaal. In Lanaken behoren de natuurgebieden De Hoefaart (Gellik), Kiewitheide en Lanakerheide (ten noorden van Lanaken) tot het stiltegebied. In een drukbevolkte regio zoals Vlaanderen zijn zulke gebieden met een goede akoestische kwaliteit zeldzaam!

Kwaliteitslabel van stiltegebied Zwarteput wordt verlengd
Foto: gemeente LanakenStiltegebieden zijn unieke gebieden, waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Limburg telt er slechts drie: naast Zwarteput is dat het Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi en Gerhagen in Tessenderlo. Deze stiltegebieden werden geselecteerd op basis van geluidsmetingen die er werden uitgevoerd in 2011, gekoppeld aan de landschappelijke en ecologische waarden van het gebied.

In 2012 gingen de provincie en de gemeenten Lanaken, Bilzen en Zutendaal voor het eerst het engagement aan om het afgebakende stiltegebied Zwarteput te erkennen, op basis van respect voor de leefomgeving en het recht op stiltebeleving. Lanakens schepen Christel Gorissen is blij met het feit dat het kwaliteitslabel nu zal worden verlengd.

"Het stiltegebied verandert weliswaar niets aan de bestaande rechten en plichten van de eigenaars, bewoners en gebruikers van de percelen in kwestie, maar het betekent wel dat het beleid er zich toe engageert om rekening te houden met de stiltekwaliteit." Voor de landschappelijke beleving en de zachte recreatie vormt het kwaliteitslabel van stiltegebied een belangrijke meerwaarde.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139