LimburgActueel.be27,9 procent van Limburgse zelfstandigen ontevreden over werk-prive balans

Door Redactie - 19 mei 2017 - 0000 - Economie

In de provincie Limburg geven 27,9 ruim van de zelfstandigen aan ontevreden te zijn over hun werk-privé balans. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van hr-dienstverlener Acerta. Het aantal werkuren is de voornaamste reden van ontevredenheid. In de provincie Limburg werkt een zelfstandige in hoofdberoep gemiddeld 51 uren per week. “28,6 procent is niet gelukkig met wat ze kunnen doen voor hun gezin (samen uitgaan, helpen in het huishouden) of voor hun persoonlijke ontwikkeling. 19,7 procent geeft aan ontevreden te zijn over realisaties op vlak van werk.”

27,9 procent van Limburgse zelfstandigen ontevreden over werk-prive balans
Foto: PixabayDe Limburgse zelfstandigen in hoofdberoep vertonen een groter enthousiasme gedurende de eerste vijf jaar van hun activiteit. Naarmate ze langer actief zijn, daalt dat enthousiasme. Tijdens het eerste jaar van uitoefening van een zelfstandige activiteit blijkt slechts 20 procent het moeilijk te hebben. Vanaf het tweede tot het vijfde jaar stijgt dit aantal tot 29,4 procent.

“Zelfstandigen die net gestart zijn, zijn blij dat ze de stap gezet hebben en zitten vol energie om hun business uit te bouwen”, weet Acerta manager Annie Germeys. “Het aantal ontevredenen stijgt naargelang het aantal werkjaren toeneemt. We zien bij de zelfstandigen in hoofdberoep een eerste dieptepunt wanneer ze tussen 6 en 10 jaar actief zijn. Dan is maar liefst 45 procent ontevreden over zijn werk-privébalans.”

Onvoorspelbaar (werk)leven
De overgrote meerderheid van de zelfstandigen in Limburg duidt het aantal werkuren aan als oorzaak van een scheefgetrokken werk-privébalans. 90,3 procent van de zelfstandigen die ontevreden zijn over hun situatie, vinden dat ze te veel uren werken. 75 procent is ontevreden door de onvoorspelbaarheid van de uren en situaties die het zelfstandigen statuut met zich meebrengt. Op een gezamenlijke derde plaats van redenen voor ontevredenheid staan bijkomende administratie en druk door verantwoordelijkheid waarover 72,2 procent ontevreden is.

Vermoeidheid en stress
Aan de privézijde zijn voornamelijk de positie in het gezin en het aantal kinderen van invloed in de provincie Limburg. Vooral na het eerste kind doet zich een sterke daling in ontevredenheid voor. Slechts 22,8 procent van de ondernemers zonder kinderen, geeft aan ontevreden te zijn. Voor zij die één kind hebben stijgt dat aantal meteen naar 37,5 procent. Bij zelfstandigen met twee kinderen is 28,8 procent ontevreden.

Vermoeidheid is het meest voorkomende gevolg van ontevredenheid bij de Limburgse zelfstandigen, gevolgd door stress. 76,4 procent geeft aan regelmatig vermoeid te zijn, 63,9 procent heeft last van stress. 33,3 procent van hen kampt met slaapproblemen en fysieke problemen. 87,1 procent van de ontevreden zelfstandigen geeft aan dat ze moeten inboeten op sociale activiteiten zoals afspreken met vrienden. Daarnaast wordt ook vaak ingeboet op huishouden (85,7 %). Ten slotte boet 81,4 procent in op gezinsactiviteiten.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139