LimburgActueel.beSmoking gun van ACV blijkt waterpistooltje jegens Voka

Door Redactie - 18 mei 2017 - 0000 - Actueel

Op 27 april presenteerde SD Worx in samenwerking met Voka Limburg een onderzoek waaruit blijkt dat er een structurele krapte op de Limburgse arbeidsmarkt dreigt. Na 3 weken intens speurwerk kwam de studiedienst van ACV Limburg gisteren met een paar komma’s, waarmee ze naar de pers stapten. Onder de titel ‘Limburgse werkgevers discrimineren meer dan andere’, stelde Jean Vranken onomwonden dat Voka halve waarheden en hele leugens vertelt… “Normaal gezien reageren we nooit op dergelijke insinuaties’, stelt gedelegeerd bestuurder Limburg Johann Leten. "Iedereen heeft recht op een eigen mening, daar hebben we respect voor. Maar dat ACV ons leugenaars noemt dat is bijzonder respectloos."

Smoking gun van ACV blijkt waterpistooltje jegens Voka
Foto: archiefbeeldACV citeert uit de studie: 'blijkt ook dat Limburgse KMO’s niet geneigd zijn om potentiële werknemers aan te werven die ouder zijn dan 50 jaar (voor 29% is dit doorslaggevend - 25% op Vlaams niveau)'. "Dit is een halve leugen én compleet uit zijn context gerukt", weet Leten. SD Worx onderzocht 26 bepalende eigenschappen op basis waarvan bedrijven personeel aanwerven. De juiste motivatie staat op plaats 1, kennis van de landstaal op 2, passen binnen bedrijfscultuur op 3, flexibiliteit op 4 etc….Dit geldt zowel voor Vlaanderen als voor Limburg. Als we kijken naar de minst bepalende eigenschappen dan staat leeftijd op de allerhoogste plaats."

Doelbewust zoeken met vergrootglas
Als we hier de verschillen met Vlaanderen bekijken, dan zegt in Limburg 40 procent dat leeftijd boven de 50 helemaal niet bepalend is (tov 42% in Vlaanderen), 31 procent dat dit amper bepalend is (tov 32%in Vlaanderen), 14 procent dat dit een beetje bepalend is (tov van 9% in Vlaanderen) en in Limburg vindt 14 procent van de KMO’s dit doorslaggevend (tov 16% in Vlaanderen). "Op basis van deze cijfers stellen dat Limburgse werkgevers discrimineren is een leugen. De verschillen tussen Vlaanderen en Limburg zijn in dit verband overigens statistisch onbeduidend. Enkel mensen die hier 3 weken lang met een vergrootglas doelbewust gaan zoeken…"

"ACV leest dat de leeftijd van 50 jaar voor 29 procent van de Limburgse werkgevers bepalend is in hun keuze voor een aanwerving. De duur van de werkloosheid is voor 41 procent van de respondenten bepalend. Of een kandidaat gesyndiceerd is, is voor 29 procent bepalend. Er zijn weliswaar ZEVENTIEN eigenschappen waar de werkgevers MEER BELANG aan hechten voor een aanwerving", benadrukt Leten.

Afgeschilderd als simpele zielen
"ACV trekt deze studie helemaal uit de context en veronderstelt dat leeftijd, werkloosheid en gesyndiceerd zijn allesbepalend zijn. Dat is een regelrechte leugen. Een aanwerving is een combinatie van al de ZESENTWINTIG bepalende eigenschappen die SD Worx formuleerde en the smoking gun van het ACV is eigenlijk niet meer dan een waterpistooltje. Als een kandidaat goed scoort op een paar van die zeventien belangrijkere eigenschappen, zal een werkgever écht niet afknappen op leeftijd, werkloosheid of de vakbond. Het ACV schildert onze werkgevers af als simpele zielen die zich blindstaren op drie eigenschappen. Dat pikken wij niet!"


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139