LimburgActueel.beZomerstages bij Defensie trekken opnieuw jongeren aan

Door Redactie - 18 mei 2017 - 3970 - Economie

Het aantal jongeren dat een zomerstage bij Defensie volgde en zich daarna inschreef voor een vacature bij Defensie zit weer in stijgende lijn. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) aan bevoegd minister Vandeput. "Een positieve trend", zegt Hufkens. "We moeten blijven inzetten op de verjonging van het leger."

Zomerstages bij Defensie trekken opnieuw jongeren aan
Foto: archiefbeeldDefensie organiseert elk jaar stages, om jongeren op een leuke manier te laten kennismaken met het leger en hen zo warm te maken voor een mogelijke carrière bij het leger. Zo kan je onder meer een zeilreis maken aan boord van een opleidingsschip of vliegtuigtechniek leren samen met de Tactische Wing.

Dubbel gewonnen
De populariteit van de stages blijft jaar na jaar stijgen. Het aantal inschrijvingen is meer dan verdubbeld op 5 jaar tijd: van 571 jongeren in 2011 naar 1.237 jongeren in 2016. Die populariteit is op zich zeer positief, al bleek de meerwaarde af te nemen. "Tot 2015 was het aantal jongeren dat na een stage kandidaat was voor een vacature bij Defensie sterk afgenomen, terwijl het aantal stages én inschrijvingen steeg. Ik drong er bij de minister op aan de stages te evalueren en bij te sturen", aldus Hufkens. "De stages zijn zonder twijfel een meerwaarde voor het imago van Defensie, maar als we op die manier ook extra jongeren kunnen aantrekken, is dat dubbel gewonnen."

Bemoedigend resultaat
Dat laatste lijkt nu te lukken. Waar de doorstroom in 2014 teruggevallen was naar 20 personen, werden vorig jaar 34 jongens of meisjes ingelijfd als kandidaat-militair. Dat is een stijging van maar liefst 70 procent. Het aantal dat van een stage doorstroomde naar een vacature steeg zelfs tot 103 personen.

Bij het toekennen van de stageplaatsen wordt voorrang gegeven aan de allerjongsten (minstens 16 jaar in het jaar van de stage) en aan kandidaten die nog nooit hebben deelgenomen. Aangezien die jonge stagiairs in dat jaar nog niet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor vacatures bij Defensie, is het onmiddellijke effect op de rekruteringscijfers eerder beperkt. "Toch zien we na 2 jaar al de eerste positieve resultaten. Een bemoedigend resultaat", volgens Hufkens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139