LimburgActueel.beORBIX wint de Belfius Smart Company Award voor circulaire-economieproces

Door Redactie - 17 mei 2017 - 3600 - Actueel

Voor een publiek van meer dan 400 deskundigen en genodigden uit de bedrijfswereld, de lokale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg werden gisterenavond in Brussel de Belfius Smart Awards 2016 uitgereikt. Bij de ondernemingen ging de Belfius Smart Company Award in de categorie < 10 miljoen euro omzet naar het Genkse bedrijf Orbix voor zijn carbonatatieproces, waarmee restmaterialen uit de staalproductie en CO2 kunnen worden omgezet in hoogwaardige klinkers, stenen en tegels.

ORBIX wint de Belfius Smart Company Award voor circulaire-economieproces
Foto's: ORBIXIn de categorie 10 miljoen euro omzet won het plaatselijke afvalverwerkende bedrijf MIROM de Belfius Smart Company Award voor de uitbreiding van het warmtenet van Roeselare, waarvan het volledige ondergrondse tracé tegen het einde van het jaar 19 kilometer lang zal worden.

De drie andere laureaten waren de Stad Waver (Smart Cities 30.000 inwoners), het OCMW van Landen (Smart Cities < 30.000 inwoners) en de hogeschool Sint Lucas Antwerpen (Smart Care). De Publieksprijs, die werd toegekend na een voor iedereen opengestelde elektronische stemming, werd uitgereikt aan de middelbare scholen Sint-Lodewijk, Mariagaard en Scheppersinstituut uit Wetteren voor het gezamenlijk bedenken en ontwikkelen van slimme oplossingen voor kinderen met een motorische beperking.

De ceremonie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Kathryn Myronuk, founding staff member aan de Singularity University (NASA Research Park, Silicon Valley). Zij deelde haar visie op de grote uitdagingen en technologische (r)evoluties in de komende jaren.

Evidente voordelen
Het Genkse Orbix heeft in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een carbonatatieproces ontwikkeld, waarmee restmaterialen uit de staalproductie en CO2 kunnen worden omgevormd tot kwalitatieve klinkers, stenen en tegels. Dit proces biedt evidente voordelen. Het gebruik van CO2 als bindmiddel vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Zo kan een betonfabriek haar CO2-uitstoot gemiddeld met 80.000 ton per jaar terugdringen. Er is ook minder restafval, want dat krijgt een nieuwe bestemming. Daardoor verbruikt de bouwsector minder natuurlijke grondstoffen en kan hij de eindgebruiker toch een duurzamer kwaliteitsproduct aanbieden tegen dezelfde prijs.

"Dit procedé helpt natuurlijke grondstoffen bewaren voor de toekomstige generaties", legt Orbix-ceo Serge Celis uit, "maar ook de industrie plukt de vruchten van Carbstone. CO2-intensieve bedrijven beperken hun emissie, terwijl de staalindustrie haar productiekosten verlaagt door een betere materialenkringloop."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!
Initia wint tegen Bocholt en Sint-Truiden kampioen bij de dames
Hoe ver staan de werken aan Sportoase Montaignehof?

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139