LimburgActueel.beStijgende aandacht voor seksuele en genderdiversiteit bij Genkse scholen

Door Redactie - 15 mei 2017 - 3600 - Samenleving

Vandaag start de IDAHOT-week, die Genk in de kijker wil zetten als holebi- en transgendervriendelijke stad. Er zijn elke dag activiteiten, de regenboogvlag zal weer wapperen en Il Momento is dit jaar het pop-upregenboogcafé. Samen met twee Genkse middelbare scholen werd een educatieve leskoffer gemaakt, want de vraag bij scholen naar materiaal rond het thema neemt elk jaar toe.

Stijgende aandacht voor seksuele en genderdiversiteit bij Genkse scholen
Foto: PixabayNu woensdag 17 mei is IDAHOT, de internationale Dag tegen Homo- en transfobie. Sinds Genk in 2013 een actieplan formuleerde rond seksuele en genderdiversiteit, krijgt deze dag elk jaar aandacht. Dat doet de stad in samenwerking met Ook Genks Wel Anders, een netwerk van en voor Genkse holebi's en transgenders en Unia Genk.

Van 16 tot en met 19 mei wordt er geïnformeerd, gesensibiliseerd en uiteraard ook 'zich geamuseerd'. Het pop-upregenboogcafÃé van 2017 is Il Momento (Schietboomstraat 26). "Wat we dit jaar vooral merken, is dat de aandacht voor seksuele en genderdiversiteit bij de scholen sterk groeit", verduidelijkt schepen Gianni Cacciatore. "We hebben een werkgroep met de Genkse middelbare scholen en daar horen we duidelijk de wens om met jongeren in gesprek te gaan over het thema. Om daar een antwoord op te bieden hebben we een koffer uitgewerkt met educatief materiaal. Sint-Lodewijk en KTA De Wijzer hebben trouwens meegewerkt en fantastisch werk geleverd met het vervaardigen en bekleden ervan."

Iedereen welkom
Namen vorig jaar nog vijf scholen deel aan de IDAHOT-actie van de stad, dan zijn er dat dit jaar al zeven en een paar andere organiseren zelf iets rond het thema. TA De Wijzer is één van de scholen die al vanaf jaar één meedoen. Waarnemend directeur Ester Vandyck weet waarom: "Op school moet iedereen zich welkom voelen, los van geaardheid of wat dan ook. De regenboogvlag hangt bij ons dan ook permanent uit. Dat willen we deze week nog eens extra tonen aan onze leerlingen. We zijn ook bijzonder trots op onze leerlingen van het vierde jaar Publiciteit en Etalage die het ontwerp van de bekleding van de educatieve koffer gemaakt hebben!"

In de scholen worden deze week heel wat acties ondernomen: vorming voor leerkrachten en leerlingen, infostanden, films met bespreking, fotografie-expo rond het thema,... Ook bib Genk besteedt aandacht aan IDAHOT, vult schepen Anniek Nagels aan. "We hebben heel wat nieuwe boeken en dvd's aangekocht rond dit thema. We zetten ook een infostand op in onze bib en hangen de regenboogvlag op. Tot slot worden we afhaalpunt voor ZiZo, het gratis tijdschrift van de vereniging Cavaria."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139