LimburgActueel.beTerugval conjunctuur wordt uitgesteld dankzij export en toerisme

Door Redactie - 09 mei 2017 - 0000 - Economie

We kondigden al verschillende maanden aan dat de conjunctuurbarometer zijn piek rond de jaarwisseling heeft bereikt. De piek wordt met de meest recente data uitgesteld tot april 2017. We zullen dus pas vanaf mei een omslag noteren. Deze week werd al aangekondigd dat de toeristische sector het goed doet in Limburg. 2016 was een heel sterk jaar op vlak van toerisme in Limburg. De cijfers van de conjunctuurbarometer tonen aan dat zeker op korte termijn deze positieve trend zich zal verder zetten in 2017. Ook het aantal starters zorgt weer voor extra zuurstof in onze economie.

Terugval conjunctuur wordt uitgesteld dankzij export en toerisme
Foto: archiefbeeldDe voorbije maanden kondigden we telkens aan dat we een voorlopige conjunctuurtop bereikten rond de jaarwisseling. Dit was ook vorige maand nog het geval. Deze maand stellen we de cijfers echter bij. De top, en de bijhorende neerwaartse omslag, verschuift naar april (97.84 punten). Hiermee zitten we terug op het niveau van april 2007. Vanaf mei verwachten we een terugval en in september zou de conjunctuurbarometer nog 88.18 indicatorpunten behalen.

De export zit in de lift en draagt stevig bij aan onze conjunctuur in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Voorlopig blijft de bouwsector ook nog een positieve bijdrage leveren. De automobielsector doet het nog licht beter dan dezelfde periode vorig jaar maar dit zal niet lang meer duren. Het toerisme houdt voorlopig op korte termijn voldoende slagkracht om onze conjunctuurbarometer te ondersteunen. Het aantal werklozen blijft gemiddeld -9 procent onder het niveau van dezelfde vorig jaar. De starters tot slot blijven nog steeds op een hoog niveau.

Zelfredzaamheid na crisis
Toerisme zit in Limburg in de lift en dat werd vandaag ook aangetoond in hotel Atlantis. Lidia Paletta vertelde dat hotel Atlantis, opgericht in de jaren 1960, na de sluiting van Ford Genk zwarte sneeuw heeft gezien. Voor een hotel dat voor 70 procent afhankelijk was van mensen uit de bedrijfswereld, kwam de sluiting als een donderslag bij heldere hemel. Enkele rusteloze nachten en vooral veel gepieker deden Lidia Paletta en haar team besluiten dat ze naast grondig denken ook vooral moesten doen.

Een zware investering en renovatie met een focusverschuiving naar toerisme maakten van hotel Atlantis een bloeiende zaak. 2015 was zelfs het beste jaar ooit en vandaag gaan ze nog steeds op dit elan verder. Het gaat zelfs zo goed dat er opnieuw aan investeren wordt gedacht. De nodige ondersteuning van Toerisme Limburg en het samenwerken met stad Genk zijn een mooi voorbeeld van hoe de Limburgse economie zich na elke crisis weet te redden en steeds sterker wordt.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139