LimburgActueel.beLimburgs videocaptatiesysteem maakt productie kosteneffectief en eenvoudiger

Door Redactie - 05 mei 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

UHasselt/imec start-up AZilPix heeft een nieuw videocaptatiesysteem op de markt gebracht. 'Studio.One', dat bestaat uit hoge-resolutiecamera's, een server en software, laat toe om een evenement vanuit verschillende standpunten te filmen én uit te zenden. Dat met slechts één cameraman. Ook kleinere evenementen kunnen hierdoor kosteneffectief gecapteerd en uitgezonden worden. Lees er alles over bij LimburgActueel.

Limburgs videocaptatiesysteem maakt productie kosteneffectief en eenvoudiger
Foto: UHasseltStudio.One maakt gebruik van hoge-resolutiecamera’s met brede (of zelfs fish eye) lenzen om een evenement vanuit elk interessant standpunt te kunnen vastleggen. Het systeem bestaat uit (typisch een zestal) camera's, een server en software. "Met Studio.One kan de gebruiker tijdens de naverwerking de standpunten kiezen van waaruit het event getoond moet worden. Ook de kadrering kan gebeuren in postproductiefase", zegt UHasselt-professor Philippe Bekaert, CTO van AZilPix.

Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat het niet langer nodig is om de actie vanuit elk standpunt te volgen tijdens de opname. "Via keyframe-animatietechnieken, virtuele camera's zeg maar, kan dat nu ook nàde video-opname met Studio.One."

Legertje verleden tijd
Evenmin wordt er tijd/werk verspild met het maken van kaders die de uiteindelijke montage niet halen. De multicameracaptatie en naverwerking kunnen bovendien gebeuren door één iemand. Het systeem is met andere woorden kosteneffectief. "Want voor dat perfecte shot uit verschillende standpunten heb je normaal gezien een legertje cameramensen nodig."

Niet langer anticiperen
"Studio.O ne biedt regisseurs een grote vrijheid om 'na de feiten' te bepalen hoe een evenement best in beeld gebracht moet worden. En dat is veel eenvoudiger dan te moeten anticiperen op gebeurtenissen, wat tot vandaag de courante praktijk is", aldus Philippe Bekaert. "De camera's zijn klein en kunnen dus geplaatst en gebruikt worden op plekken waar je met normale tv-camera's moeilijker kunt komen."

Volgens het bedrijf leent zijn videocaptatietechniek zich vooral uitstekend voor het registreren van onder meer voorstellingen in culturele centra, chirurgische ingrepen voor opleidingen, tweede-klasse voetbalwedstrijden of van de actie op de kleinere podia van muziekfestivals.

Vorige week kreeg Studio.One nog een prestigieuze 'Game Changer Award' op de NAB beurs in Las Vegas. Dit in de categorie 'Captatie en productie'. Die award wordt toegekend aan het product waarvan de captatie- en productiesector gelooft dat het de industrie echt kan veranderen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139