LimburgActueel.beProvincie lanceert grootschalige campagne in strijd tegen bacterievuur

Door Redactie - 04 mei 2017 - 0000 - Economie

De provincie Limburg gaat vandaag van start met een brede informatie- en sensibiliseringscampagne rond bacterievuur. Bacterievuur – of perenvuur in de volksmond – is een besmettelijke plantenziekte die door een snelle verspreiding van de Erwinia amylovorabacterie kan leiden tot een groot economisch verlies in de fruitteelt. Besmette bomen zorgen niet alleen voor een vermindering van de productie. Vele buitenlandse markten vragen ten stelligste de garantie dat het geëxporteerde fruit van bacterievrije productiegebieden afkomstig is.

Provincie lanceert grootschalige campagne in strijd tegen bacterievuur
Foto's: Paethon CC BY-SA 3.0 - Wikimedia /archiefbeeldLimburg is dé fruitprovincie van Vlaanderen. Maar liefst 60 procent van het Vlaamse fruitareaal bevindt zich in Haspengouw. In 2014 werd de productiewaarde van de Limburgse appel- en perenteelt op respectievelijk 59,1 en 77,9 mio euro geraamd. Gezien hun economisch belang door onder andere de lokale tewerkstelling en de hoge exportwaarde, maken beide teelten en bij bredere benadering de ganse fruitsector deel uit van de Limburgse speerpunteneconomie.

Na het Russische handelsembargo in 2014 was de sector verplicht om op zoek te gaan naar alternatieve afzetmarkten. Omdat exportlanden almaar strengere eisen stellen inzake ‘de gezondheid’ van het fruit en de fruitteeltgebieden, is het initiatief genomen om met Limburgse en Vlaamse SALK-middelen exportstimulerende maatregelen te treffen, waaronder het afbakenen van bacterievrije zones.

25.000 ton extra exporteren
“Een wetenschappelijk onderbouwde monitoring alsook het instellen van bacterievuurvrije zones zijn absoluut noodzakelijk om het Limburgse fruit naar landen zoals China te kunnen exporteren”, stelt gedeputeerde Inge Moors. “Terwijl we in 2015 133 ha onder controle hadden, en vorig jaar 228 ha, hebben we tot doel minstens 500 ha en hopelijk 1.000 ha productiegebied als bacterievuurvrij te kunnen erkennen. Hiermee zouden we ongeveer 25.000 ton peren extra kunnen exporteren.”

Intensieve controles
In een straal van 1 km rond diverse Limburgse fruitbedrijven worden samen met het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) intensieve controles uitgevoerd naar de aanwezigheid van bacterievuur. “Het opvolgen van het gebied errond is belangrijk, omdat men rekening dient te houden met de grote densiteit aan boomgaarden in Haspengouw en de overdraagbaarheid van de ziekte op waardplanten zoals de meidoorn, lijsterbes... die typisch voor onze streek zijn”, licht Moors toe. Daarnaast kan de ziekte ook tuinplanten in privétuinen aantasten.

Onderzoek, overleg en opleidingen
Omdat het monitoren van een groter gebied erg arbeidsintensief is en getraind personeel vereist, onderzoekt pcfruit in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uit Mol hoe de zone buiten de boomgaard kan gemonitord worden door onder meer camera’s op drones te monteren. Daarnaast lopen er diverse onderzoeksprojecten om aantastingen door bacterievuur te vermijden.

Parallel hieraan wordt ook overleg en opleiding georganiseerd met en voor diverse overheden en organisaties actief op het platteland, om de controles en het beheersen van de ziekte effectiever te maken. In juni zullen er praktijksessies rond bacterievuur voor publieke groendiensten en tuinaanleggers worden georganiseerd.

Brochure en affichecampagne
Samen met het studiemoment van vandaag maken deze acties deel uit van een ruimere provinciale informatie- en sensibiliseringscampagne rond bacterievuur. “Dat we de problematiek van bacterievuur net nu opnieuw onder de aandacht brengen is geen toeval”, aldus gedeputeerde Moors. “De stormschade van juni 2016 heeft het risico op infectie verleden jaar namelijk aanzienlijk verhoogd. Het is daarom van belang dat de boomgaarden nauwlettend in het oog worden gehouden.”

De verschillende betrokken actoren op het terrein en in de handelsketen krijgen niet alleen technische informatie, maar ook toelichting bij het wettelijke kader. Ook zal er aandacht zijn voor een correct landschapsbeheer. Voor het ruimere publiek zal een nieuwe brochure en affichecampagne worden gelanceerd.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139