LimburgActueel.beRiemst plaatst vleermuisvriendelijke afsluitingen aan mergelgroeven

Door Redactie - 04 mei 2017 - 3770 - Actueel

Dr ie ingangen van mergelgroeven rond de Roosburg en de Lacroixberg in Zichen-Zussen-Bolder hebben de afgelopen weken een nieuwe afsluiting gekregen die vleermuisvriendelijk is. Ook andere ingangen worden binnenkort aangepakt. “We sluiten deze toegangen af in het kader van de openbare veiligheid, maar ook om de aanwezige vleermuispopulatie verder te beschermen", licht burgemeester Mark Vos toe.

Riemst plaatst vleermuisvriendelijke afsluitingen aan mergelgroeven
Foto's: stad Riemst“Bijna 40 procent van de getelde overwinterende vleermuizen in Vlaanderen vind je terug in mergelgroeven. Je mag het belang van deze groeven voor deze populatie dus niet onderschatten. Daarom investeren we samen met het Agentschap Natuur en Bos in poorten met een invliegopening voor de vleermuizen", vervolgt schepen Mathieu Eycken.

Alle mergelgroeven in Riemst zijn beschermde habitatgebieden en zijn Europees beschermde Natura 2000 gebieden. "Via het Agentschap Natuur en Bos ontvangen we een investeringssubsidie die 80 procent van de totale kosten bedraagt.” Door het afsluiten van de ingangen worden de vleermuizen ook niet gestoord in hun winterslaap door ongewenste bezoekers.

Niet meer met leven spelen
“Het komt daarnaast ook de openbare veiligheid ten goede. Je kan niet alleen verloren lopen in de groeven, maar er bestaat ook een reëel instortingsgevaar. Het betreden van de groeven is verboden, maar iedereen weet dat er mensen zijn die zich in de groeven wagen", stelt Vos. "Door de ingang af te sluiten willen we vooral duidelijk maken dat als je de groeven betreedt zonder begeleiding van ervaren grottenlopers je eigenlijk een stukje met je eigen leven speelt.”

Ook de omgeving rond de ingangen van deze groeven worden opgeknapt. De totale kostprijs wordt geraamd op 22.800 euro waarvan 18.245 euro door het Agentschap Natuur en Bos betoelaagd wordt.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139