LimburgActueel.beEmile Van Dorenmuseum ontvangt gulle kunstschenkers

Door Redactie - 04 mei 2017 - 3600 - Cultuur

Steeds meer mensen vinden de weg naar het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Niet alleen om het museum te bezoeken, maar ook om kunstwerken te schenken. Alleen dit jaar al ontving het museum zes bijzondere schenkingen. Om die gulheid in de bloemetjes te zetten, ontvangt schepen Anniek Nagels de gulle gevers in het museum. Onder meer de achterkleindochters van de Luikse kunstschilder Valérie Pholien en de Genkse familie Buntinx horen tot de genodigden.

Emile Van Dorenmuseum ontvangt gulle kunstschenkers
Foto: archiefbeeld"Afstand doen van iets wat je dierbaar is, is niet vanzelfsprekend", vertelt schepen Anniek Nagels. "Vaak gaat het om kunstwerken waaraan de schenkers bijzonder gehecht zijn, omdat ze gemaakt werden door een familielid of omdat ze sinds hun kindertijd in de woonkamer van oma hingen en die daardoor ook een emotionele waarde hebben. Maar je kan uiteraard niet altijd alles bijhouden. En dan gaan mensen op zoek naar een goede thuis voor hun erfstuk. Zo komen sommigen bij het Emile Van Dorenmuseum uit."

Het oude Genck illustreren
De rode draad in de collectie is landschap en kunst. "Daaraan hebben we een duidelijk collectieplan gekoppeld", legt conservator Kristof Reulens uit. "Zo verzamelen we niet alleen werken van Emile van Doren, maar ook werken van kunstenaars die het Genkse landschap van 1840 tot 1950 vereeuwigden. Daarnaast bewaren we ook objecten, papieren archiefstukken, affiches en postkaarten die het leven van het oude Genck in de periode 1850-1950 illustreren en het verhaal van het museum inhoudelijk ondersteunen."

Schenken is een kunst
"We ontvangen onze schenkers en hun schenkingen in het museum," vervolgt Nagels. "Zo komen onder andere de achterkleindochters van Valérie Pholien, die het museum een uniek Genks werkje schenken van hun overgrootmoeder. Zij was een befaamd landschapschilder uit Luik, die door haar huwelijk mee aan het roer kwam te staan van Hôtel de la Cloche in Genk."

De familie Buntinx geeft het museum dan weer een reeks etsen van hun vader, de dochter van voormalig rijkswachter Julien Courteyn schenkt enkele aquarellen. Courteyn was een leerling van de bekende Genkse landschapschilder Armand Maclot. Dat werk krijgt dan ook zeker een plaats in de tentoonstelling over Armand Maclot en zijn leerlingen, die op 28 mei de deuren opent.

"We willen deze mensen niet alleen bedanken voor hun generositeit, maar ook omdat ze door hun kunstwerken te schenken aan de museumcollectie iedereen de kans geven om ervan te genieten," besluit de schepen. "Want zoals ik het al zei: kunst schenken is niet vanzelfsprekend, het is een kunst!"


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139