LimburgActueel.beAnderhalf miljoen euro voor FibriCheck: hart-stoornissen opsporen via app

Door Redactie - 03 mei 2017 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

LRM en Volta Ventures investeren samen met enkele private investeerders anderhalf miljoen euro in FibriCheck. Dat is een Limburgse start-up, gevestigd op de Hasseltse Corda Campus. Het is eerste medisch geaccrediteerde oplossing, die via een applicatie op je smartphone in staat is om vroegtijdig hartritmestoornissen te detecteren. Met deze kapitaalinjectie zal FibriCheck haar team verder uitbouwen, inzetten op nieuwe toepassingen, groeien op de Belgische en internationale markt.

Anderhalf miljoen euro voor FibriCheck: hart-stoornissen opsporen via app
Foto: FibriCheckHartritmestoornissen, met als meest voorkomende voorkamerfibrillatie, zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle beroertes. 75 procent van deze beroertes kan voorkomen worden door een tijdige screening en actieve follow-up. Met FibriCheck kan je via de app op je smartphone je hartritmeregistraties meten, door je vinger 60 seconden op je camera te plaatsen. Bij een positieve meeting kan de arts tijdig ingrijpen.

FibriCheck wil nu een stap verder gaan en trekt haar lancering door over heel België. Tientallen huisartsen en verschillende centra zijn reeds gestart met het voorschrijven van de applicatie. De volgende maanden zal het jonge bedrijf sterk inzetten op de verdere uitbreiding van haar klantenbasis, nieuwe toepassingen en het versterken van haar team. In 2018 staat ook de Verenigde Staten op de agenda.

De komende zes maanden gaat FibriCheck samen met acht Vlaamse centra, bestaande uit cardiologen, neurologen en huisartsen, evalueren hoe de app in de klinische praktijk optimaal gebruikt kan worden. Dit kadert in actiepunt 19, een initiatief van minister De Block, waarbij de Limburgse start-up één van de 24 goedgekeurde projecten is wat betreft de evaluatie van mobiele gezondheidsapplicaties.

Voorkomen is beter dan genezen
"Er wordt verwacht dat het aantal patiënten met hartritmestoornissen zal verdubbelen tegen 2050. Symptomen tijdig opsporen en deze makkelijk opvolgen, zal in de toekomst enkel belangrijker worden. Onze toepassing past helemaal in de evolutie die de zorgsector doormaakt. We gaan van een ziekte genezen naar ziekte voorkomen", zegt CEO Lars Grieten.

Mijlpaal in medische wereld
Deze investering laat het jonge bedrijf onder meer toe om haar productontwikkeling te versterken. "De toepassing van FibriCheck is echt revolutionair, want tot op vandaag is er geen enkele andere tool op de markt die dit aankan. Bij deze toepassing is er geen extra hardware nodig om de diagnose te kunnen stellen. Het feit dat dit mensen op zeer eenvoudige manier kan ondersteunen is een mijlpaal in de medische wereld", alsnog managing partner Volta Ventures Filip Vandamme.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139