LimburgActueel.beEnergyVille II wordt uniek lab voor zonnecel- en batterijonderzoek

Door Redactie - 02 mei 2017 - 3530 - Wetenschap & Innovatie

Vandaag vond in Genk een feestelijk werfbezoek aan EnergyVille II plaats, in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters. Het is het tweede gebouw dat het onderzoek van EnergyVille zal huisvesten en zal volledig gewijd zijn aan technologieontwikkeling voor energieopwekking met dunne-film zonnecellen, intelligente PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopslag. Daarnaast is er een opstelling voor onderzoek naar integatie van PV in de gebouwschil. Een honderdtal onderzoekers, voornamelijk van imec en UHasselt, zullen volgend jaar hun intrek nemen in het gebouw.

EnergyVille II wordt uniek lab voor zonnecel- en batterijonderzoek
Foto: EnergyvVilleNadat de eerste onderzoekers in juni vorig jaar het EnergyVille I gebouw betrokken, werd in september gestart met de bouw van het tweede onderzoekscentrum. “Dit tweede gebouw vormt een mooie aanvulling op de laboratoria die we op dit moment ter beschikking hebben. Met de realisatie van dit gebouw zullen we over de nodige infrastructuur beschikken om aan toponderzoek te doen en kennis te leveren aan binnen- en buitenland”, aldus CEO Ronnie Belmans.

Zonne-energie nog efficiënter en goedkoper
Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 5000m² en zal plaats bieden aan state-of-the-art onderzoekslabo’s, imec’s pre-pilootlijn voor dunnefilm zonnecelproductie en kantoorruimte voor ongeveer honderd onderzoekers. In de context van de energietransitie en de te behalen klimaatdoelstellingen is het essentieel om de productie van zonne-energie nog efficiënter en goedkoper te maken. In Energyville II zal daarom onderzoek gedaan worden naar het efficiënter maken van PV-systemen. Door de materialen en de architectuur van zonnecellen en zonnepanelen te optimaliseren, wordt gewerkt aan dunnere en goedkopere zonnecellen die meer energie genereren dan de huidige generatie zonnecellen.

Daarbij wordt de esthetische component niet uit het oog verloren: ook BIPV (Building Integrated Photovoltaics), waarbij zonnecellen geïntegreerd worden in de gevel of het dak, behoort tot de onderzoeksonderwerpen, net zoals het inbouwen van intelligentie in PV-systemen. Hiertoe biedt het nieuwe gebouw ook uitgebreide mogelijkheden. Tenslotte zullen de onderzoekers zich ook richten op nieuwe opslagsystemen, bijvoorbeeld voor elektrische wagens of thuisbatterijen.

Doorbraken realiseren
In 2018 zal het PV-onderzoek van imec en UHasselt naar Genk verhuizen. “Door de topexpertise binnen imec samen te brengen met de aanwezige kennis rond hernieuwbare energie bij VITO, KU Leuven en UHasselt, willen we samen met onze industriële partners doorbraken realiseren die tot echte innovatie kunnen leiden,” zegt Ludo Deferm, Executive Vice President van imec. “Behalve samenwerkingen met toestel- en materiaalbedrijven en met energieleveranciers zoeken we ook partnerships met service providers, die opportuniteiten zien in de groeiende hernieuwbare energiemarkt. Door samen te werken met het hele ecosysteem kunnen we de toppositie van Vlaanderen in dit domein verder uitbouwen.”

Dit tweede gebouw zal overigens net zo duurzaam zijn als het eerste. Het zal voorzien worden van een uitgebreide installatie zonnepanelen op het dak, waterrecuperatie en de nodige domotica en moderne gebouwbeheertechnieken en via een geavanceerd warmtenet gekoppeld zijn met zijn omgeving.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139