LimburgActueel.beBikepark Beringen en 59 km nieuwe routes in primeur open

Door Redactie - 25 april 2017 - 3580 - Toerisme

Het MTB-park Be-Mine werd afgelopen weekend officieel geopend. De mijnterril van Beringen is de enige terril in Limburg en Vlaanderen waar een bikepark is aangelegd. 59 kilometer nieuw bewegwijzerde routes door Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen integreren het MTB-park in het Mountainbikenetwerk West-Limburg, Midden-Limburg in Heusden-Zolder en de reeds bestaande routes van West-Limburg in Halen en Lummen. “Het is goed dat we nu ook voor de mountainbikers de troeven van de streek in een vast netwerk verankeren. Het MTB-park over de mijnterril is bovendien een nieuw uniek element”, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.

Bikepark Beringen en 59 km nieuwe routes in primeur open
Foto's: stad Beringen“Er worden hier nu al regelmatig toertochten voor mountainbikers georganiseerd. De aanwezigheid van de Avonturenberg (be-MINE) en de ontwikkeling van een heus MTB-park door de stad Beringen waren de kapstok om ook hier een aantal mooie routes te realiseren. ”

De nieuwe 59 km bewegwijzerde routes zijn gelegen in de steden of gemeenten Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Lummen. Ook op het militair domein Leopoldsburg zijn twee kortere lussen uitgestippeld. Dit netwerk is bovendien verbonden met de routes van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder en de reeds bestaande routes van West-Limburg in Halen en Lummen.

Gevorderd en beginnend
In Beringen vertrekt de mountainbikeroute vanaf het Mijnstadion te Beringen of op be-MINE aan de voet van de terril. Deze zwarte lus loopt over 42 km routes en zoekt zoveel mogelijk bosgebieden en landbouwzones op. In deze druk bereden en bevolkte regio wordt, vooral in het westelijk deel van de route, ook regelmatig op openbare weg en jaagpaden gereden. Vertrek je in oostelijke richting, dan kan je na zo’n 11km het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg bereiken (135 km) en in zuidwestelijke richting na 20 km aansluiten bij de routes van Halen en Lummen (71 km). “Op deze manier kunnen zowel de gevorderde als beginnende mountainbikers zich uitleven op deze nieuwe routes."

Rock gardens
Bijzonder aan dit nieuwe project zijn de routes op de Avonturenberg van be-MINE. Alle Limburgse terrils zijn - hoofdzakelijk wegens risico op erosie - ontoegankelijk voor mountainbike en daarom is de Avonturenberg van Beringen dan ook een unicum. Hier heeft de gevorderde mountainbiker de keuze uit twee routes. De groene route is de kortste route (2,5 km) en omwille van de steile hellingen op de terril fysiek erg zwaar. Wie de rode route (3,2 km) wil nemen, komt technisch zeer uitdagende stukken tegen met een aantal rock gardens. Wie de moeilijkste hindernissen hier niet aan kan, heeft de keuze om een chicken run te nemen.

North shores en drops
“Op de top van de terril is er een skillpark aanwezig met north shores, een dirtparcours en verschillende drops. Het geheel werd aangelegd door de Nederlandse organisatie Tracks & Trails die reeds ruime ervaring heeft opgebouwd in Nederland bij de aanleg van duurzame routes waarbij technieken worden toegepast om geen schade aan fauna en flora te berokkenen“, besluit schepen Dave Schops.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139