LimburgActueel.be"Waar komt ons eten vandaan?"

Door Redactie - 25 april 2017 - 3840 - Actueel

Deze morgen mochten al de kinderen uit het vijfde leerjaar van Borgloon op bezoek bij de familie Strauven. Plattelandsklassen vzw organiseert er samen met de gemeente een Binnenbijboerendag voor scholen. Tijdens dit evenement werden deze leerlingen door ‘landbouwexperts’ ondergedompeld in een bad van weetjes als antwoord op de vraag: Waar komt ons eten vandaan? Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Foto: archiefbeeldVan 2016 tot 2018 werken 9 partners aan een project waarbij landbouweducatie op het voorplan staat. Met een Binnenbijboerendag leren de kinderen van het vijfde leerjaar waar melk, vlees, eieren, groenten en fruit vandaan komen. Er komt ook een uitgave van een plattelandskrant, waarin een reportage verschijnt van het evenement maar ook duidingsartikels opgenomen worden. Zo kwam er al een krant uit in Riemst en volgen er nog in Heers, Herk-de-Stad, Hoeselt, Kortessem, St-Truiden, Tongeren en Wellen.

Meer dan ooit nodig
Met dit project professionaliseren de partners het aanbod aan landbouw- en plattelandseducatie in de regio Haspengouw. Tegelijk willen ze het uitbreiden en bekend maken bij de leerkrachten van het lager en secundair onderwijs. Volgens Christian Stivigny, directeur Landelijke Gilden, is landbouweducatie méér dan ooit nodig. “Hoewel iedere inwoner van deze regio (on)rechtstreeks in aanraking komt met land- en tuinbouwactiviteiten via zijn consumptiegedrag, vrijetijdsbeleving, … is de kennis over de lokale land- en tuinbouw bij vele leerlingen beperkt." 

Standaard in leerplan
De projectpartners zullen een digitaal lessenpakket voor het lager onderwijs ontwikkelen, compatibel aan een digitaal schoolbord. In die pakketten komen de sectoren fruitteelt, akkerbouw en pluimvee aan bod, sectoren die in Haspengouw veel voorkomen. Plattelandsklassen en Boeren met Klasse Limburg hebben in Haspengouw een netwerk van educatieve boerderijen, waar meer en meer scholen hun toegang toe vinden. Het digitaal lessenpakket sluit hier op aan en helpt om landbouw- en plattelandseducatie standaard op te nemen in het leerplan. Dit vergemakkelijkt door het aanbieden van up-to-date en kant en klare lespakketten, met inbegrip van echte beleving via excursie. In het lager onderwijs wordt heel sterk gewerkt rond gezonde voeding, oorsprong van het voedsel, duurzame voeding en voeding van bij ons.

Over alle onderwijsnetten heen
Tot slot zullen de partners drie verschillende excursies op maat voor de eerste graad van het secundair onderwijs uitwerken. Deze excursies sluiten aan bij de specifieke verwachtingen en de omgeving van drie secundaire scholen, maar deze excursies staan uiteraard ook open voor andere secundaire scholen (over alle onderwijsnetten heen) uit Haspengouw en bij uitbreiding heel Limburg.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139