LimburgActueel.bePleeggezinnen voor blindengeleidehonden gezocht

Door Redactie - 24 april 2017 - 0000 - Samenleving

Op woensdag 26 april vindt traditiegetrouw de Internationale Dag van de Geleidehond plaats. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) is geen hondenschool, wél een mobiliteitsorganisatie. "Onze missie is de zelfstandigheid en mobiliteit van personen met een visuele beperking te vergroten. Vanuit Tongeren zijn we actief over héél België en hebben we een vierenvijftig werkende geleidehonden, kosteloos ter beschikking gesteld aan blinde of slechtziende personen", zegt marketing verantwoordelijke Miek Uyttendaele. Hen opleiden vraagt wel een bijzondere aanpak en aandacht...

Pleeggezinnen voor blindengeleidehonden gezocht
Foto: archiefbeeldAlles begint met een puppy, medisch gekeurd en hopelijk geschikt om later een volwaardige geleidehond te worden. De puppy krijgt zijn eerste lessen in een pleeggezin gedurende één jaar. "In het kader van de Internationale Dag van de Geleidehond vestigen wij graag de aandacht op onze nood aan pleeggezinnen", aldus Uyttendaele.

"Pleeggezinnen hebben de belangrijke taak om onze puppy's te laten opgroeien tot een sociale, vriendelijke en gehoorzame honden in een veilige en liefdevolle omgeving. Als ze jong zijn staan pups immers makkelijker open voor talrijke prikkels. Het pleeggezin neemt de jonge hond mee naar de meest uiteenlopende plaatsen: de markt, het station, een sportmanifestatie, een warenhuis... allemaal plaatsen waar de blinde of slechtziende persoon gebruik zal maken van een geleidehond. Na ongeveer een jaar komt de hond terug naar ons opleidingscentrum voor de verdere opleiding."

Wachttijd inkorten
"Op dit ogenblik zitten er 18 honden van het BCG bij pleeggezinnen en wij hopen dit jaar tussen de 10 à 15 geleidehonden af te leveren aan blinde of slechtziende personen. De wachttijd voor een geleidehond ligt dus tussen de 3 en 4 jaar. Om deze wachttijd in te korten, zijn we op zoek naar pleeggezinnen die open staan voor ‘hondenlogica’ en over geduld, flexibiliteit en voldoende tijd beschikken."

Taken en verwachtingen
Op woensdag 17 mei 2017 om 15u00 is er een informatiesessie betreffende de taken en verwachtingen voor kandidaat pleeggezinnen. De sessie vindt plaats op het BCG te Tongeren – Sint-Truidersteenweg 309. Je kan je hiervoor telefonisch inschrijven via 012 23 43 19. Voor meer informatie over het BCG, de pups of de opleiding tot geleidehond, bezoek www.geleidehond.be of stuur een mailtje naar bcg@geleidehond.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139