LimburgActueel.beJenevermuseum geeft startschot voor project rond stokerij Fryns

Door Redactie - 20 april 2017 - 3500 - Cultuur

En dat mag je haast letterlijk nemen! "Aan de basis van stokerij Fryns liggen namelijk revolvers", zegt Alex Fryns, achterkleinzoon van Guillaume Fryns, die in 1887 de stokerij oprichtte in Hasselt. Een mooie anekdote dus, die in het opgestarte onderzoek al naar boven gekomen is. "Maar natuurlijk blijven foto’s, documenten, verhalen, getuigenissen, … die ons meer kunnen leren over hoe het werken was in de stokerij, van harte welkom", zegt Joanie Dehullu, collectiebeheerder van het Jenevermuseum.

Jenevermuseum geeft startschot voor project rond stokerij Fryns
Foto: R.HermansGuillaume Fryns, de oprichter van de Hasseltse stokerij was afkomstig uit het Luikse. Hij was getrouwd met Marie (Eugénie) Mariette en zijn schoonvader had fortuin gemaakt met de uitvinding van de ‘cluster revolver (pepperbox) met dubbele actie’ in 1837. "Deze revolvers zijn gegeerd goed bij verzamelaars en antiekhandels. Zelf heb ik er ook en ik ben fier dat ze in de familie gebleven zijn. Eenvoudig gezegd maakte Guillaume Mariette het mogelijk om meerdere keren te kunnen schieten, zonder dat je moest herladen. Dat lijkt nu vanzelfsprekend, maar dat was het niet in 1837."

Van fortuin tot startkapitaal
In de revolvertrommel is er plaats voor 4, 6 of zelfs 12 kogels. Guillaume Mariette nam een patent op zijn ontwerp en verkocht zijn revolvers wereldwijd. Hij geraakte met dit patent verwikkeld in een hevige juridische strijd met de Amerikaanse wapenfabrikant Colt. Hoe dat afliep, is niet helemaal duidelijk en moeilijk te achterhalen. "Maar een deel van het fortuin van Mariette was in 1887 alvast het startkapitaal voor mijn overgrootvader, die naar Hasselt trok en er begon met stookactiviteiten", besluit Alex Fryns.

In samenwerking met het Jenevermuseum zijn Alex Fryns, vrijwilligers Karin De Greeve en Danny Van der Hauwaert al enkele maanden volop bezig met het onderzoeken van de bedrijfsgeschiedenis van stokerij Fryns. Velen zullen zich de stokerij aan de Martelarenlaan en uiteindelijk in de Crutzenstraat herinneren.

GEZOCHT
"We hebben een goed zicht op de productie van de stokerij, met merken als Ons Stoopke, Extra Fryns Hasselt, Hasselt Kaffé, ‘t Hasselts Stoopke, … maar alle bijkomende informatie is welkom! Heb je er zelf gewerkt of ken je familieleden? Heb je nog voorwerpen, verhalen, foto’s of documenten? Weet je meer over de vestigingen in de Lombaardstraat, Melderstraat, Martelarenlaan, de Kanaalkom en uiteindelijk de Crutzenstraat? We spreken er graag over met je!"


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139