LimburgActueel.beWeyts komt terug op prioriteit voor reactivering Spoorlijn 18

Door Redactie - 20 april 2017 - 0000 - Actueel

UNIZO Limburg is verwonderd over het feit dat minister Weyts vandaag in de Vlaamse Commissie Mobiliteit de eerdere uitspraak van zijn minister-president niet meer herhaalde. Op 8 maart 2016 verklaardeGeert Bourgeois immers dat de reactivering van Spoorlijn 18 Hasselt – Neerpelt (Spartacus lijn 3) dé Vlaamse prioriteit in het investeringsprogramma van de NMBS was. "Het is niet meer zo zeker is dat de reactivering van Lijn 18 als eerste prioriteit zal gerealiseerd worden...", wordt er hardop gezucht bij de werkgeversorganisatie. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Weyts komt terug op prioriteit voor reactivering Spoorlijn 18
Foto: archiefbeeldDeze realisatie zou vergemakkelijkt worden door de recente beslissing van minister Bellot om 368 miljoen euro extra ter beschikking te stellen voor de Vlaamse spoorinvesteringen. "Om alle 11 prioriteiten te realiseren zijn de middelen echter beperkt", vreest Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg. De investering voor de reactivering van Lijn 18 met een dubbel spoor zonder elektrificatie wordt geraamd op 197 miljoen euro. Een enkel spoor met elektrificatie zal 138 miljoen euro kosten.

Nefast voor personen- en goederenvervoer
“Wij hebben ons op 8 maart 2016 meteen achter de uitspraak van de minister-president geschaard. Wij vinden het dan ook onaanvaardbaar dat de reactivering van Lijn 18 nu plotseling niet meer als eerste Vlaamse investering zou gerealiseerd worden. Dit zou nefast zijn voor de verbinding van Noord-Limburg met de rest van Vlaanderen, zowel voor het personenvervoer, maar ook voor het goederenvervoer", stelt Lodewyckx.

Spartacus volledig onderuit? 
Met het niet-realiseren van Lijn 18 dreigt ook het volledige Spartacusplan onderuit gehaald te worden, aangezien dat een geheel is van drie nieuwe lijnen. Hiervan is de verbinding met Noord-Limburg een essentieel onderdeel en mocht voor UNIZO Limburg gerust voor de verbinding Hasselt-Maastricht gerealiseerd worden. "Wij roepen dan ook alle Limburgse actoren uit de politiek en sociaal-economische organisaties op om het pleidooi voor een snelle realisatie van Spoorlijn 18 overal waar mogelijk te voeren. In het belang van de Noord-Limburgse ondernemers en werknemers", besluit Lodewyckx.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139