LimburgActueel.bePXL-studenten 'breken uit' met senioren rond tech- en culinaire beleving

Door Redactie - 13 april 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Op 25 en 26 april organiseert Hogeschool PXL al voor de derde maal 'PXL Breekt Uit'. Dit project heeft als doel om onderwijs anders te bekijken, door met een aparte groep uit de samenleving samen te werken. Tijdens editie 2017 gaan de PXL-studenten deze uitdaging aan samen met Limburgse ouderen. De studenten Toegepaste Informatica werken daarbij twee projecten uit. Enerzijds wordt er gewerkt rond de familierecepten, gebundeld op een community-platform. Anderzijds gaan ze in dialoog op de EPICORDA-tentoonstelling en een eigen innovatieroute op de voormalige Philips-site.

PXL-studenten 'breken uit' met senioren rond tech- en culinaire beleving
Foto: PXL"De hogeschool sluit binnenkort gedurende twee dagen de deuren: de onderwijslokalen van lectoren en studenten en de burelen van het administratief personeel zijn niet toegankelijk”, vertelt directeur Ben Lambrechts. “Onderwijs en onderzoek moeten echter wel blijven doorgaan op een manier die maximaal aansluit bij de X-factor en het strategisch beleidsplan van de hogeschool."

"Als thema voor deze editie kozen we 'het Grijze Goud' - een gegeven dat steeds crucialer zal worden met de veroudering van onze bevolking. Tijdens deze twee dagen, maar ook daarna, werken we aan empathie en empassie tussen ons jong geweld en de Limburgse senioren door effectief te gaan samenwerken en een waardevol tweerichtingsverkeer tot stand te brengen.”

Begeleid door topkok Oosters
De studenten Toegepaste Informatica gaan op zoek naar recepten 'op grootmoeders wijze', waarachter ook een bijzonder levensverhaal of anekdote schuil gaat. Deze recepten en verhalen worden uitgewisseld op PXL Breekt uit. Er zal ook samen gekookt en gegeten worden op de site van de Hotelschool Hasselt.

“De recepten en verhalen worden gebundeld op een multimediaal platform dat een community moet worden voor ouderen en jongeren. Ze krijgen daarbij ondersteuning van topkok Giovanni Oosters. De bedoeling is dat het online platform ook na 'PXL Breekt Uit' doorgaat”, zegt departementshoofd TI Francis Vos.

Samen in een teletijdmachine
Het tweede project gaat over innovatie, maar opnieuw net zozeer over dialoog. Via de tentoonstelling EPICORDA en een eigen innovatieroute op de voormalige Philips-site, gaan senioren en studenten rond de tafel en bespreken ze de manier waarop ze de technologieën en apparaten ervaren, hoe het werken geëvolueerd is, welke impact innovatie heeft op ons leven, ... “Jong en oud stappen samen in een teletijdmachine en verkennen elkaars wereld”, besluit Vos.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139