LimburgActueel.beSint-Truiden koopt bijzonder kunstwerk van ereburger Koen Vanmechelen

Door Redactie - 13 april 2017 - 3800 - Cultuur

Via kunst in de openbare ruimte zorgt het stadsbestuur van Sint-Truiden voor extra beleving voor de bezoekers van de winkelstraten. Als een eerste stap komt er in het centrum een gloednieuwe creatie van Koen Vanmechelen, gevolgd door een exporoute doorheen de binnenstad. Een nieuwe commissie zal de kunst en tentoonstelling in het publieke domein vanuit een duidelijke beleidsvisie verder in goede banen leiden.

Sint-Truiden koopt bijzonder kunstwerk van ereburger Koen Vanmechelen
Foto: stad Sint-TruidenKoen Vanmechelen is een onbetaalbare stadsambassadeur, die via zijn innovatieve internationale projecten de wereld naar Sint-Truiden brengt én Sint-Truiden naar de wereld. Het stadsbestuur draagt de artiest daarom al jaren een warm hart toe. Zo mag Koen Vanmechelen zich sinds 2005 ook tot het selecte lijstje van Truiense ereburgers rekenen.

“Om zijn oeuvre ook in het straatbeeld de aandacht te geven die het verdient, beslisten we onlangs een topwerk van Koen Vanmechelen aan te kopen. De vzw Villarte, het voormalige kunstorgaan van de stad, stemde hiermee unaniem in. De keuze viel uiteindelijk op ‘De Kus’, een nieuw beeldwerk met een bijzondere betekenis”, vertelt schepen Johan Mas.

Metafoor voor verzoening
Het werk bestaat uit twee zwaarden, die in de grond steken en samen een kruis vormen. Zo versmelten ze tot een kus, een metafoor voor liefde en verzoening. Op het ene zwaard prijkt er een bronzen haan, terwijl het andere zwaard de beeltenis draagt van een gouden hen. Zij symboliseren het ontstaan van de menselijke domesticatie en hoe genezing kan voortvloeien uit een ontmoeting.

Kunst heeft natuurlijk duiding nodig én ook een plek waar ze tot haar recht komt. ‘De Kus’ krijgt daarom een plaats aan het Sint-Martenplein op de hoek met de Stapelstraat, waar het werk een extra dimensie krijgt. De heilige naar wie het plein vernoemd is, sneed met een zwaard namelijk ooit zijn mantel in twee om die te delen met een bedelaar. “Op het Sint-Martenplein vormt het kunstwerk zo een symbool voor verbinding van alle mensen, iets waar er in deze geïndividualiseerde wereld meer dan ooit nood aan is”, verduidelijkt Vanmechelen.

Meerwaarde voor shoppers
“Met ’De Kus’ zorgen we bovendien voor extra beleving in één van onze twee belangrijke winkelstraten. In tijden waarin e-commerce almaar aan belang wint, gaan wij als innovatieve beleidsploeg op zoek naar manieren om meerwaarde te creëren voor de bezoekers. Wij zetten kunst en onze monumenten in als instrumenten van citymarketing, om de handel blijvend te verankeren in onze binnenstad. Naast de totale vernieuwing van ons centrum en de ondersteuning van onze handelaars via Shop&TheCity, vormt ook kunst een extra aantrekkingsfactor voor de shoppers in Sint-Truiden”, alsnog schepen Pascal Vossius.

De inhuldiging van het kunstwerk is gekoppeld aan de herinrichting van het Sint-Martenplein in 2018. Dan start er ook een expo, waarbij bezoekers langs een route door de stad kennismaken met verschillende andere werken van Koen Vanmechelen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139