LimburgActueel.beBouwbarometer stijgt voor het eerst sinds jaren boven 100,0

Door Redactie - 13 april 2017 - 0000 - Economie

De Limburgse bouwbarometer scoort in het eerste kwartaal van 2017 met 100,8 een pak beter. Het is geleden van het derde kwartaal van 2009 dat hij het nog zo goed deed. Dat betekent dat de Limburgse bouwondernemers de conjunctuur positief inschatten. Vooral het werkvolume zit goed. En de orderboekjes zijn duidelijk verder in de tijd gevuld. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. De concurrentie van en met goedkopere buitenlanders blijft ongemeen scherp en zet de prijzen en de eigen tewerkstelling onder druk.

Bouwbarometer stijgt voor het eerst sinds jaren boven 100,0
Foto: archiefbeeldDe lente is in het land. De jongste dagen en weken zijn herhaaldelijk beter dan verwachte cijfers gepubliceerd over de economische activiteit. Ook de bouwbarometer doet het beter. Hij stijgt in het eerste kwartaal fors, tot 100,8. Dat betekent dat de bedrijfsleiders van de kleine en middelgrote Limburgse bouwondernemingen de conjunctuur optimistischer inschatten. Het vertrouwen in een economisch herstel groeit.

Agenda minstens 3 maanden vol
Er zijn evenveel Limburgse bouwkmo’s die nu meer werk hebben dan dat er zeggen minder opdrachten te hebben ten opzichte van het vorige kwartaal. Maar de eerstvolgende maanden zien er veel beter uit. 35,8 procent verwacht een (verdere) stijging in het werkvolume terwijl 15 procent zich minder opdrachten ziet uitvoeren.

En de orderboekjes zijn verder in de tijd gevuld. Dat is goed nieuws, want in de voorbije kwartalen noteerde Bouwunie daar toch wel wat onzekerheid. 65 procent heeft nog een volgeboekte agenda voor minstens 3 maanden (vorige keer was dat maar 1 op 4). 10 procent van hen zit nog goed voor meer dan 6 maanden.

Personeel neemt toe
Terwijl 20 procent de rendabiliteit zag achteruitgaan, tegenover 5 procent die daarin een verbetering optekenden, 15 procent mensen heeft ontslagen en slechts 5 procent er heeft aangeworven, hebben ze veel betere vooruitzichten. 25 procent van de ondernemers ziet de rendabiliteit in de volgende maanden verbeteren. En ook het personeelsbestand lijkt eerder opnieuw toe te nemen dan verder te krimpen. 20 procent van de ondervraagden zegt extra mensen te zullen aanwerven. Niemand zegt met minder werknemers verder te gaan.

Dit is een serieuze stijlbreuk met vorig jaar.
De scherpe daling van de tewerkstelling die we de voorbije jaren meemaakten, lijkt te zijn gestopt!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139