LimburgActueel.beDienstbetoon bedreigt honderden hectare waardevol bos

Door Redactie - 12 april 2017 - 3650 - Politiek

De Vlaamse regering heeft net voor de paasvakantie een reeks waardevolle bossen van de lijst met te beschermen bossen geschrapt. Dat stelt volksvertegenwoordiger Bruno Tobback (sp.a). “Dienstbetoon heeft de bovenhand gekregen op natuurbescherming”, stelt Tobback. “Kijk maar naar het lijstje: het Ferrarisbos in Wilrijk, eigendom van Essers, wordt niet beschermd. De bossen rond het golfterrein van Kapellen en in de villawijken van Keerbergen evenmin. Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt.” En ook het Limburgs groen deelt in de klappen...

Dienstbetoon bedreigt honderden hectare waardevol bos
Foto: PixabayOp 31 maart kondigde minister Schauvliege aan dat de regering eindelijk een akkoord had bereikt over de kaart met zonevreemde bossen die zo waardevol zijn dat ze beschermd moeten worden. Op zich goed nieuws: als we deze belangrijke stukjes natuur willen bewaren, is het hoog tijd dat ze ook eindelijk ingekleurd worden als te beschermen bosgebied.

Maar uit een eerste analyse van de kaart blijkt dat wat velen vooraf vreesden werkelijkheid is geworden. De regeringspartijen hebben op de kaart enkele waardevolle bossen weggelaten in vergelijking met eerdere ontwerpversies.

De locaties liegen er niet om.
Onder meer geschrapt:

 • Ferrarisbos van Essers in Wilrijk
 • Grote delen van de gebieden rond het golfterrein ten oosten van Kapellen (Mastenbos)
 • Knokke: zo goed als alles ten oosten van de stadskern
 • Poperinge: bos ten noorden van St-Jan-Ter-Biezen geschrapt.
 • Bossen in en rond de villawijken in Bonheiden-Keerbergen
 • Belangrijke delen van de ‘Boeretang’ ten zuiden van Retie Ombergen
 • Ten oosten van Melle: mooi bos langsheen Schelde zo goed als volledig geschrapt
 • Bos tussen Lede en Aalst, zo goed als volledig geschrapt
 • Mooi stukje bos tussen Hille en Ruddervoorde zo goed als volledig geschrapt
 • Héél veel bos geschrapt ten westen van Westmalle
 • Dilsen-Stokkem: belangrijke stukken bos geschrapt

Betwistingen en rechtsonzekerheid 
Tegelijk heeft de regering 800 hectare minder belangrijk bos toegevoegd aan de kaart, om het beloofde aantal hectaren te halen. “Op zich is er weinig op tegen om extra stukken te beschermen”, zegt Tobback. “Alleen heeft de regering er op sommige plaatsen echt een aprilgrap van gemaakt, bijvoorbeeld door er een golfterrein aan toe te voegen. Zo ondergraaft ze de ernst van de kaart, wat ook de rechtszekerheid voor de echt waardevolle bossen in het gedrang brengt.”

Tot slot bevat de kaart die aan het parlement is bezorgd nog heel veel onduidelijkheden. Op sommige plaatsen is eenvoudigweg niet te zien of een perceel nu binnen of buiten de beschermde perimeter valt. Resultaat: veel ruis op de kaart die zal zorgen voor veel betwistingen en rechtsonzekerheid.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139