LimburgActueel.beHasseltse korting op zonne-panelen is Belgisch record

Door Redactie - 12 april 2017 - 3500 - Actueel

Een installatie van 4 kW, nodig om in de jaarlijkse elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld Vlaams gezin te voorzien, kost je met de groepsaankoop van Stad Hasselt 4.227 euro, BTW inclusief. "Dat is extreem laag en bij ons weten een nieuw Belgisch record voor dit soort installaties", zegt het studiebureau Zero Emission Solutions, dat voor de stad de groepsaankoop begeleidde. Ter vergelijking: het Vlaams Energie Agentschap gaat in zijn zonnekaart uit van 5.600 euro voor dezelfde installatie, dat is 32,5 procent meer. De terugverdientijd van de installatie is in het Hasselts scenario ongeveer 6 jaar.

Hasseltse korting op zonne-panelen is Belgisch record
Foto: Pixabay"Aanvankelijk hadden we gemikt op ongeveer 250 inschrijvingen voor deze groepsaankoop, maar we hebben afgeklokt op 439. Dat is een onverhoopt succes", zegt schepen Joost Venken. "Nu we de kwaliteitsgaranties en ook de prijs kennen, hopen we dat zo veel mogelijk Hasselaren ook daadwerkelijk zullen intekenen op de voorstellen die hen worden gedaan."

Die voorstellen zullen overigens komen van IZEN uit het Kempense Lille. "Deze onderneming was de winnaar van de offertevergelijking, zowel op kwaliteit als op kostprijs. Zij zal de installaties plaatsen." Wie met IZEN in zee gaat, mag volgens Zero Emission Solutions op beide oren slapen: de installateur is reeds 27 jaar actief in de zonne-energiesector en is bovendien erg solvabel.

De geselecteerde panelen zijn PID-free (geen rendementsverliezen), hebben 3 by-pass diodes (beter functioneren in schaduwsituaties), hebben een hogere dan standaard efficiëntie en zijn geproduceerd door een Tier 1 bedrijf (wat de geboden garanties op een solvabel bedrijf verhoogt). De omvormers hebben 10 jaar garantie, zijn bestendig tegen buiten plaatsen en hebben -vanzelfsprekend- een MPP-tracker. De installateur is, tot slot, RESCert gecertificeerd. Dat is een kwaliteitslabel toegekend door de overheid.

Kwestie van durven en doen
"Om de eigen klimaatdoelstellingen te halen zal Hasselt blijven inzetten op hernieuwbare energie", besluit de schepen. "De klimaatverandering is immers geen geloof, maar een conclusie. De vaststelling dat je als lokale overheid samen met de burgers kan werken aan een omslag doet me enorm veel plezier. Overheden en burgers kunnen het samen oplossen. Dat is duidelijk. Het is met andere woorden 'tergend haalbaar'. Het is een kwestie van het te durven en ook te doen. Hasselt en zijn inwoners doen het. Solarstad Hasselt komt weer iets dichterbij."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139