LimburgActueel.beOnze familiebedrijven zijn niet klaar voor toekomst...

Door Redactie - 11 april 2017 - 0000 - Economie

Familiebedrijven zijn bijzonder belangrijk voor Limburg. Ze vormen 78 procent van ons ondernemerslandschap, zijn goed voor meer dan de helft van het totaal aantal arbeidsplaatsen en staan in voor 46 procent van het bruto regionaal product. Veel ondernemers die opgestart zijn na de sluiting van de steenkoolmijnen, bereiken nu stilaan de pensioengerechtigde leeftijd. 25 procent van onze bedrijven zullen in de komende 5 jaar dus een generatieswitch kennen. Cijfers tonen echter aan dat familiale ondernemers niet voldoende bezig zijn met de continuïteit. Ze gaan te laat van start met de voorbereiding tot overdracht van hun onderneming. Met het traject ‘Transitio’ wil Voka – KvK Limburg ondernemers begeleiden.

Onze familiebedrijven zijn niet klaar voor toekomst...
Foto: PixabayWaakzaamheid is in deze periode zeker geboden. Slechts 30 procent van de familiebedrijven realiseert immers een succesvolle overdracht naar de tweede generatie. Bij de derde generatie blijft minder dan 10 procent overeind. De helft van de overdragers weet nog niet wie de toekomstige leidinggevende of de toekomstige eigenaar zal zijn en 40 procent van de familiebedrijven heeft geen idee van de gevolgen voor het bedrijf bij een plotse verdwijning van de bedrijfsleider of eigenaar, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden.

Onestopshop
Ondernemen is een mooi maar ook vaak een eenzaam beroep. De complexiteit van het familiebedrijf is niet altijd bespreekbaar in de directe omgeving. Ook blijkt uit onderzoek dat accountants in 75 procent van de gevallen niet doorverwijzen naar de juiste experts, onder andere uit angst om de ondernemer als klant te verliezen. Daarom wil het Family Business Center van het binnen Voka -KvK Limburg geïntegreerde C.E.O.-Limburg, een onestopshop zijn voor familiebedrijven. Je vindt er info en inspiratie over alle aspecten van het besturen van het familiebedrijf, maar in het bijzonder over overdracht en overname.

Concrete vertaalslag
Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de waarde van een bedrijf. Inzicht hebben in deze factoren is een eerste stap in de voorbereiding en draagt bij tot de continuïteit van het bedrijf. Ondernemers werken in alle discretie aan een concrete vertaalslag voor hun bedrijf middels het unieke begeleidingstraject Transitio. Deelnemers krijgen inzichten in de verschillende aspecten die een toekomstige overdracht succesvol kunnen maken. Omdat ze beter gewapend zijn voor de toekomstige beslissingen zal een eventuele verkoop of overdracht succesvoller en vlotter verlopen.

Op 24 april gaat dit traject van start, waarbij bedrijven in 10 sessies begeleid worden in hun transitie.
Meer informatie vind je terug op www.familybusinesscenter.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139