LimburgActueel.beLimburgse appel- en peren- soorten in Foodparingstool

Door Redactie - 11 april 2017 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

Voedingsmiddelen die gelijkaardige smaakelementen bevatten, zijn met elkaar te combineren. Logisch toch? Het Belgische Foodpairing gaat een stapje verder in deze wetenschap en verzamelt geur- en smaakdata van ingrediënten, die met behulp van algoritmes dan bij elkaar worden gebracht. “Het (doen) samengaan van voedsel levert verrassende combinaties en dus een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ook voor de fruitsector die hiermee mogelijkheden krijgt om in te zetten op alternatieve valorisatie van fruit”, zegt voorzitter van pcfruit Inge Moors. Lees er meer over bij LimburgActueel.

Limburgse appel- en peren- soorten in Foodparingstool
Foto: Provincie LimburgOm de wetenschappelijke inzichten over de extractie van aroma’s te delen, het interageren van aromamoleculen en idee achter de foodpairingtool te duiden, heeft het proefcentrum voor de fruitteelt (pcfruit) vorige week de workshop Foodpairing georgansieerd.

Mede-oprichter van Foodpairing en chef-kok Peter Coucquyt, heeft de aanwezigen aan de hand van aroma-analyse geïntroduceerd in de wetenschappelijke benadering van voedselbeleving en -matching. “50 tot 80 procent van de smaakbeleving is toe te schrijven aan aroma’s. De rest onder andere aan de smaakbeleving op de tong en de textuur”, stelt Coucquyt.

Gebruik aanmoedigen
Gewapend met nieuwe inzichten over aroma’s en de mogelijkheden van de tool, zijn vervolgens de aromaprofielen van 7 Limburgse appelsoorten en 3 Limburgse perensoorten voorgesteld. Naderhand zijn ze opgenomen in de database van Foodpairing. “Zo wordt het gebruik van (Limburgs) fruit in gerechten aangemoedigd bij gebruikers van de populaire webtoepassing en worden de innovaties bij Limburgse producenten ondersteund”, aldus Moors.

Volledig gratis
Om de ontwikkeling van nieuwe productcombinaties met Limburgs fruit aan te moedigen, biedt pcfruit bovendien de mogelijkheid om gratis de volledige versie van de foodpairingtool te gebruiken. Het proefcentrum gaf zelf alvast het goede voorbeeld door de geanalyseerde appel- en perensoorten te verwerken in drie smoothies.

SALK-project
Deze workshop werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Limburg en kadert binnen het SALK-project 'Fruitkolom: Innovatie en Nevenstromen'. Binnen dit project, opgestart in 2014, wordt gezocht naar alternatieve toepassingen van fruit en het ontwikkelen van nevenstromen met als doel de totale waarde van de fruitsector te verhogen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139