LimburgActueel.be"Incassobureaus hebben geen plaats op school"

Door Redactie - 07 april 2017 - 0000 - Politiek

Vlaams parlementslid Caroline Gennez (s.pa) vraagt maatregelen om het onderwijs betaalbaar te maken, zodat scholen niet langer genoodzaakt zijn om incassobureaus in te schakelen. "De invoering van een maximumfactuur in het secundair onderwijs in het Provinciaal Onderwijs te Antwerpen deed het aantal onbetaalde facturen op 1 jaar tijd met 25 procent dalen. Voer de maximumfactuur in heel Vlaanderen in en scholen zullen al snel geen incassobureaus meer moeten inschakelen.”

Foto: PixabayIn 2016 namen maar liefst 1.400 scholen -waaronder ook tal van Limburgse- een incassobureau onder de arm. In 2012 waren dat er nog maar 600. De bewering van de Belgische Vereniging van Incassobureaus dat de meeste ouders gewoon hun factuur niet betalen uit slordigheid, strookt niet met het onderzoek van de vzw SOS Schulden op School.

Basisrecht onder druk
"Liefst 95 procent is het gevolg van financiële moeilijkheden. Door de steeds stijgende facturen komt ook het onderwijs als basisrecht voor iedereen onder druk. Zeker wanneer scholen het uitreiken van rapporten koppelen aan onbetaalde facturen", weet Gennez. "Hoewel dit volstrekt onaanvaardbaar is en juridisch zelfs verboden, kwamen recent nog enkele schreinende verhalen naar boven. De minister moet dan ook dringend ingrijpen om de kostprijs van ons onderwijs te drukken", stelt het Vlaams parlementslid.

Er bestaat een goed mechanisme dat in het basisonderwijs haar nut bewijst: de maximumfactuur. Scholen moeten de schoolfactuur onder een vast bedrag te houden en krijgen hiervoor extra middelen. In het basisonderwijs mag de schoolfactuur daardoor niet meer dan 85 euro bedragen, in het secundair loopt die in sommige opleidingen op tot 1.500 of 2.000 euro.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139