LimburgActueel.beBouwunie Limburg waarschuwt: isoleren wordt aanzienlijk duurder

Door Redactie - 07 april 2017 - 0000 - Economie

De doelstelling van het Energierenovatieprogramma 2020 is duidelijk: in het jaar 2020 mogen er in het Vlaams Gewest geen energieverslindende huizen meer zijn. De verbouwer heeft dus nog exact 3 jaar om energieverstandige maatregelen te treffen. “Maar we krijgen nu al verontrustende berichtgevingen van isolatieleveranciers. Velen rekenden per 1 april al een prijsstijging van gemiddeld 7 à 8 procent door. Een tweede prijsstijging laat echter niet lang op zich wachten..."

Bouwunie Limburg waarschuwt: isoleren wordt aanzienlijk duurder
Foto: PixabayIsoleren is één van de eerste stappen die leiden naar een energiezuinigere woning. In dat kader zijn isolatiepanelen zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van isolatie. Door je woning juist te isoleren spaar je niet alleen een pak geld uit op je energiefactuur maar verhoog je ook het wooncomfort aanzienlijk.

Schaarste aan biogrondstoffen
Isolatiematerialen gebaseerd op polyerethaan, zoals PIR-platen hebben een hoge isolerende waarde en zijn wat betreft dikte beperkt vergeleken met andere meer traditionale isolatiematerialen. Zij kunnen bovendien goed tegen vocht. In de wereld van isolatiemateriaal heeft polyerethaan immers een marktaandeel van meer dan 90 procent in de isolatie van platte daken, spouwmuren en vloeren. Het kunststofisolatie materiaal wordt gemaakt op basis van olie en hergebruikte (bio)grondstoffen. En laat het nu net op deze markt zijn dat de vandaag een schaarste blijkt te zijn. Met de nodige prijsstijgingen en stockbreuken tot gevolg.

25 procent op 2 maanden
"Met ingang van 10 april zal er opnieuw een prijsstijging van gemiddeld 7 procent worden doorgevoerd en vanaf midden mei wordt een derde prijsstijging van 9 procent verwacht. Kortom een prijsstijging van gemiddel 25 procent op 2 maanden tijd. Een minderheid van de fabrikanten kiest er dan weer voor om een stockbreuk in te roepen, hetgeen voor een gemiddelde vertraging van meer dan 10 dagen in de bevoorrading van werven zorgt. In het extreme geval kan dit wel eens ervoor zorgen dat werven komen stil te vallen", vertelt Bouwunie Limburg directeur Davy Maesen.

Wijzigingen in constructie
"Voor iemand die zijn dakisolatie (PIR-plaat van 16 cm dikte) heeft besteld begin dit jaar betekent dit voor een dak met een oppervlakte van 200 m2 een meerkost van gemiddeld 750 euro aan materiaal! Ook andere isolatiematerialen (niet gebaseerd op polyerethaan) zullen wellicht deze prijsstijging volgen, uiteraard niet in dezelfde mate. Wellicht zullen hierdoor andere isolatiematerialen terug in opmars geraken, met de nodige wijzigingen in opbouw en constructie tot gevolg."

Goodwill van de klant
Conclusie van dit hele verhaal is dat de aannemer de dupe is. Fabrikanten en leveranciers rekenen deze prijsstijgingen op hun beurt door aan de aannemer. Maar de aannemer zelf kan dit vaak niet zomaar doorrekenen. Voor heel wat projecten zijn de prijzen voor isolatiemateriaal reeds vastgeklikt. "Voor contracten die al ondertekend of afgesloten zijn, kan een aannemer dus niets doen en moet hij rekenen op de 'goodwill' van de klant. Voor toekomstige overeenkomsten zou de aannemer kunnen werken met bijvoorbeeld een dagprijs", besluit Maesen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139