LimburgActueel.beLimburgse ondernemers blijven positief vooruitblikken

Door Redactie - 06 april 2017 - 0000 - Economie

De Polsslag Ondernemend Limburg van VKW Limburg en UNIZO Limburg vertoont in april 2017 een lichte terugval van +13,9 naar +12,0. Toch blijft de POL daarmee op het op twee na hoogste niveau in de afgelopen 9 jaar noteren. Aan de basis van de tempering ligt vooral een minder goed geëvalueerd eerste kwartaal van 2017, met +8,4. De vooruitzichten daarentegen blijven stabiel optimistisch met +15,7 voor het komende kwartaal. De Limburgse economie presteert hiermee al zeven opeenvolgende kwartalen op een relatief hoog en stabiel positief niveau.

Limburgse ondernemers blijven positief vooruitblikken
Foto: VKW LimburgDe productiesector, die de voorbije twee jaar de trekker van de Limburgse economie was, moest in het eerste kwartaal van 2017 de rol lossen. Niettemin blijven de maakbedrijven wel uitgesproken positief vooruitkijken naar het komende kwartaal. De bouwsector daarentegen komt weer boven water na een aantal moeilijke kwartalen. Ook de detailhandel handhaaft zich op een positief niveau, na de stevige sprong voorwaarts en de beste score in 10 jaar die drie maanden geleden werden opgetekend.

Qua grootte blijven de grootste bedrijven op eenzame hoogte opereren, terwijl de kleinere bedrijven én een beter kwartaal én nog sterkere vooruitzichten laten optekenen. Dit in tegenstelling tot de middelgrote bedrijven voor wie Q1 2017 het minst goede van de laatste zeven kwartalen was.

Signaal voor beleid
“Erg knap dat de Limburgse economie al zoveel opeenvolgende kwartalen globaal op een positief niveau presteert. De opvallende daling echter die we zien bij onze productiebedrijven verontrust ons wel enigszins", zegt bestuurder VKW Limburg Ruben Lemmens. "Hun optimisme voor het komende kwartaal blijft gelukkig wel overeind, maar het is toch een signaal."

"De maakindustrie blijft essentieel als trekker van onze economie. Laat het dan vooral een waarschuwingssignaal zijn voor het beleid. De economische heropleving werd de voorbije twee en een half jaar ondersteund door sterke beleidsmaatregelen. Gevolg: sterke jobgroei. Maar de hervormingsdrive lijkt de laatste tijd te verslappen..."

Terug-naar-af scenario loert
"Onze internationaal opererende bedrijven blijven een loonkostenhandicap van 10 procent meetorsen, die versneld moet worden afgebouwd. Door de gevaarlijke cocktail van onze veel hogere inflatie en de nog altijd bestaande automatische indexering loert het terug-naar-af scenario om de hoek. Een lagere vennootschapsbelasting lijkt al helemaal naar het achterplan verschoven. De flexibilisering van de arbeidsmarkt verloopt met mini-stapjes. En op vlak van infrastructuur geraken we in Limburg al helemaal geen stap vooruit, zoals ook de catch-22 inzake spoorinvesteringen tussen NMBS en Infrabel nogmaals bewijst.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139