LimburgActueel.beOpmerkelijk: 70 procent meer vacatures in Limburgse logistieke sector

Door Redactie - 05 april 2017 - 0000 - Economie

De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70 procent meer vacatures plaatsten dan in 2015. “De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie. Daarom onderneemt POM Limburg met de slogan ‘Er zit muziek in logistiek’ diverse acties om jongeren warm te maken voor een logistieke opleiding of beroep", zegt voorzitter Erik Gerits.

Opmerkelijk: 70 procent meer vacatures in Limburgse logistieke sector
Foto: PixabayDe opmars van de Limburgse economie valt af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit aantal over alle sectoren heen met gemiddeld 35,4 procent tegenover het jaar voordien. Eén van de sectoren met de meest opvallende stijging in Limburg is de logistieke sector. Op een jaar tijd telde deze sector een stijging van het aantal vacatures met nagenoeg 70 procent. Ter vergelijking, de stijging in Vlaanderen bedroeg ruim 50 procent. In Limburg gaat het in 2016 om ruim 900 vacatures. En dat is nog maar een fractie, aangezien niet alle vacatures worden gemeld bij de VDAB en ook de interim arbeid hier niet werd bijgerekend.

In de kijker plaatsen
De meest prangende beroepen zijn die van vrachtwagenchauffeur en magazijnmedewerker, maar daarnaast zijn er ook te weinig hoogopgeleide logistieke experten die de Limburgse arbeidsmarkt betreden. Om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een logistieke opleiding of beroep, startte de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg enkele jaren geleden met de promotiecampagne ‘Er zit muziek in logistiek’. Via bioscoopreclame, advertenties op bussen van De Lijn en affiches in jeugdhuizen, scholen, horecazaken en winkels in de centra van Hasselt, Genk, Tongeren, Beringen en Maasmechelen werden de talrijke carrièremogelijkheden in de logistiek in de kijker geplaatst.

Nog een stap verder
De website www.erzitmuziekinlogistiek.be biedt een volledig overzicht van het logistieke opleidingsaanbod in Limburg, zowel in secundair, hoger als avondonderwijs. “De campagne loopt ook dit voorjaar voort, maar we gaan nu nog een stap verder door rechtstreeks in contact te treden met leerkrachten en leerlingen. Zo organiseren we na de paasvakantie twee infosessies voor leerkrachten uit het secundair onderwijs, één rond de jobmogelijkheden en één rond duurzaamheid in de logistiek. Op 11 en 12 mei vindt de Logistieke Dag Limburg voor het onderwijs plaats", vertelt Gerits nog.

"Aan de hand van doe-activiteiten, leerspellen en bedrijfsbezoeken aan onder meer Ikea Distribution Benelux en Nike European Logistics Center willen we leerlingen uit de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs laten beleven wat de logistieke sector zoal inhoudt. Voor studenten uit het Limburgse hoger onderwijs wordt nog dit voorjaar een seminarie rond logistiek georganiseerd."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139