LimburgActueel.beFijn, de hond aan de lijn!

Door Redactie - 05 april 2017 - 0000 - Samenleving

Het is heerlijk om te wandelen met je hond in de natuur, zeker nu de lente aangebroken is. Maar lente betekent ook broedseizoen. Om hondeneigenaars te sensibiliseren om hun hond aangelijnd te houden, start natuurvereniging Limburgs Landschap vzw de campagne ‘Fijn, de hond aan de lijn;’ Beëdigde wachters en vrijwilligers zullen de komende maanden in natuurgebieden rondlopen en belonen met een zakje hondensnoepjes voor hun trouwe viervoeter. Maar er zullen ook gerichte acties plaatsvinden, waarbij boetes uitgeschreven worden die kunnen oplopen tot 250 euro.

Fijn, de hond aan de lijn!
Foto: archiefbeeldLimburgs Landschap vzw is een vereniging die verantwoordelijk is voor het behoud en bescherming van die (zeldzame) natuur in haar gebieden. Door te zorgen dat planten en dieren niet verdwijnen, kan iedereen er van blijven genieten, ook in de toekomst. "En daar kunnen we dus met zijn allen een steentje aan bijdragen”, zegt directeur Frans Verstraeten. Maar niet iedereen wil hetzelfde van de natuur. “Dat is lastig, want het is niet mogelijk om het alle mensen precies naar hun zin te maken. Daarom zijn er afspraken en regels nodig, net zoals in het verkeer."

Schering en inslag
"Honden zijn namelijk samen met hun baasje te gast in een gebied waar jaarrond dieren leven. Je doet als gast toch ook niet wat je wil in andermans huis”, zegt Heleentje De Brauwer van Limburgs Landschap vzw. Het is wettelijk bovendien verboden om, buiten de losloopgebieden, honden vrij te laten in natuurgebieden. Toch is het in vele natuurgebieden schering en inslag: rondsnuffelende honden die van de paden gaan. Niet alleen het wild zoals reeën, hazen, ... voelen zich opgejaagd, maar ook andere recreanten, kinderen, paarden met ruiter zijn vaak bang voor onbekende viervoeters.

Geen onderscheid
De regel ‘Honden aan de lijn’ geldt voor alle honden, ook al zijn ze zeer klein of oud en sloom. Het is praktisch onmogelijk om onderscheid te maken. “Ook al denk je dat je hond toch niets doet of wél goed luistert: alle honden hebben een jachtinstinct. Bij jachthonden is dat sterker ontwikkeld, maar andere honden hebben het ook", weet beëdigd wachter Vic Indestege. "En tegen soms tientallen honden per dag kan geen vogel, haas, vos of ree op."

Wil je weten waar wat kan en mag in de natuurgebieden van Limburgs Landschap vzw?
Check dan de infoborden aan de ingangen van de natuurgebieden!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139