LimburgActueel.beSuccesvol tewerkstellings-traject in Genk wordt herhaald

Door Redactie - 05 april 2017 - 3600 - Economie

Vorige week startten vzw IN-Z en stad Genk in samenwerking met VDAB aan een intensief opleidingstraject voor zes tot acht langdurig werkzoekende Genkse vrouwen. Bedoeling is hen via intensieve training en begeleiding klaar te stomen voor een job als poets- en huishoudhulp. Daarmee vormt dit het vervolg op een eerste traject, waarbij de partners er dankzij een sterke onderlinge samenwerking tevens in slaagden om vijf laagopgeleide, langdurig werkzoekende vrouwen toe te leiden naar de arbeidsmarkt.

Succesvol tewerkstellings-traject in Genk wordt herhaald
Foto: Pixabay"Ons tewerkstellingsbeleid heeft uitdrukkelijk als ambitie om enerzijds te werken met de mensen die het op de arbeidsmarkt het allermoeilijkst hebben. Anderzijds focust het op ondersteuning van de sociale economie en op de creatie van méér samenwerking tussen de sociale en de reguliere economie", steekt schepen Angelo Bruno van wal. "In dit traject komen die twee ambities samen. Onze jobcoaches voorzien intensieve begeleiding op maat van de werkzoekenden, terwijl onze job accountmanager de contacten met en tussen werkgevers verzorgt."

Andere etnisch-culturele origine
Zeven personen stapten eind vorig jaar in het eerste traject. Het ging om zeven Genkse vrouwen, die langdurig werkzoekend waren, weinig werkervaring hadden en kort- of ongeschoold waren. De meesten zijn van een andere etnisch-culturele origine waardoor het taalniveau zeer divers was.

Onze organisatie is nog steeds op zoek naar personen die een job als poets- of huishoudhulp zien zitten. Dit eerste traject was zo'n positieve ervaring dat we niet geaarzeld hebben om mee te stappen in een tweede traject", getuigt Veerle Bormans van IN-Z. "De kennis van het Nederlands vormt soms een drempel, want als huishoudhulp heb je een basiskennis nodig. Daarom dat de samenwerking met het Centrum voor Basiseducatie tijdens dat eerste traject een groot pluspunt was."

Nieuwe kijk op werk
Sevgyul Eminé nam deel aan het eerste traject en werkt inmiddels voor IN-Z. "Ik ben terug in contact gekomen met andere mensen. Het heeft me een andere kijk gegeven op de job en het was een buitenkans om vast werk te vinden, want dat is enorm moeilijk geweest voor me. Ik heb geleerd hoe ik met klanten moet omgaan en heb de poetstechnieken nu beter onder de knie. Het gaat goed bij IN-Z, ik heb leuke klanten en ze houden rekening met mijn persoonlijke situatie."

Gelijkaardige trajecten in diverse sectoren
Aangezien zowel de deelneemsters als de organiserende partners het eerste traject als zeer nuttig en succesvol ervaren hebben, heeft een tweede traject niet op zich laten wachten. Het infomoment is achter de rug, nu kan de effectieve intake starten. "Zes tot acht deelnemers per traject lijkt ideaal. Als stad zijn we heel tevreden dat de aanpak die onze Dienst Tewerkstelling en onze job accountmanager samen met de andere partners hebben ontwikkeld, ook echt werk en positieve resultaten oplevert. We organiseren dit soort trajecten overigens ook met andere werkgevers uit andere sectoren, zoals bijvoorbeeld transport en logistiek. En ook daar werpt het vruchten af", besluit schepen Bruno.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139