LimburgActueel.beMet de tijdscapsule naar de jaren '50 en '60 in Bilzen

Door Redactie - 04 april 2017 - 3740 - Toerisme

Op zondag 23 april is het Erfgoeddag. De Seniorenwerking en de cultuurdienst van de stad Bilzen slaan die dag de handen in elkaar en organiseren een nostalgische spelletjesnamiddag in en rond De Wijzer. "We stappen met z'n allen in de tijdscapsule en reizen naar de jaren '50 en '60. De tijd dat de grootouders van nu kinderen van toen waren. Samen ontdekken we wat en waarmee toen gespeeld werd", klinkt het. Was het een mooie tijd? Was het vroeger beter of alleen anders? Wat kunnen grootouders (en senioren) en kleinkinderen (en kinderen) van elkaar leren?

Met de tijdscapsule naar de jaren '50 en '60 in Bilzen
Foto: PixabayDoe met heel de familie mee aan een speurtocht zoals ze in de jaren '50 en '60 vaak gedaan werden. Aan de hand van aanwijzingen leg je een route af van ongeveer 2km. Onderweg los je sluwe opdrachten op. Gezinnen (of groepjes) die meedoen, maken kans op leuke prijzen. De hoofdprijs is een gezelschapsspellenpakket ter waarde van 125 euro. De tweede plaats wint een pakket ter waarde van 75 euro, de derde plaats een pakket ter waarde van 50 euro.

In de jaren '50 en '60 werd er natuurlijk veel buitengespeeld. De jongens en meisjes speelden echter apart. De kinderen waren vaak creatief en verzonnen zelf spellen. Rond De Wijzer kan iedereen ontdekken welke de meeste populaire spellen van vroeger waren; hinkelen - blikken gooien - hoelahoep - jojo - kegelen - diabolo - lepelkoers - touwtje springen - zweefmolen ...

Bij slecht weer werd de gezelligheid binnen opgezocht. Heel het gezin verzamelde om samen gezelschapsspellen te spelen. In de jaren '50 en '60 werden trouwens heel wat spellen uitgevonden. De populairste (originele!) spellen kan je op erfgoeddag komen spelen in De Wijzer; mens erger je niet - mikado - ganzenbord - monopoly - halma - pim pam pet - roulette - stratego - electro - Dr. Bibber - lotto ...

Wie geen zin had in een spel, trok zich terug om spannende verhalen te lezen. Een goed boek of nog beter: een stripverhaal. In de leeshoek van De Wijzer kan je strips uit de jaren '50 en '60 (opnieuw) lezen. Kan je je het voorstellen? Niet iedereen had vroeger een TV in de huiskamer staan. Vaak had je in de buurt één gezin met een TV. Op bepaalde momenten troepen gezinnen samen in dat ene huis om samen TV te kijken. "Wij konden bij heemkundekring Bilisium authentieke filmpjes bemachtigen uit de jaren '50 en '60. Gefilmd in Bilzen. Je kan deze filmpjes doorlopend bekijken in De wijzer!"


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139