LimburgActueel.beFotoproject 'Mono No Aware' in primeur te zien te Hasselt

Door Dominique Vreven - 03 april 2017 - 3500 - Cultuur

Het cultuurcentrum van Hasselt pakt naar aanleiding van 25 jaar Japanse tuin Hasselt uit met een spitant en uitdagend cultureel programma van hedendaagse dans, theater, muziek, architectuur, fotografie en reflectie. Vanaf 23 april is er in primeur de fototentoonstelling Mono No Aware van Hasselaar Anton Kusters. Het is een onderzoek naar de vluchtige momenten in ons leven en onze verwoede pogingen om ze telkens weer trachten bij te houden.

Fotoproject 'Mono No Aware' in primeur te zien te Hasselt
Foto: A.KustersIn het teken van 25 jaar Japanse tuin Hasselt presenteert Anton Kusters zijn fotoproject Mono No Aware in het cultuurcentrum. Kusters werd geboren in 1974 in Hasselt. Hij woont in België en Japan. Hij heeft een Master in de Politieke Wetenschappen aan de K.U. Leuven en hij studeerde fotografie aan het STUK in Leuven en aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt. Anton tracht de wereld rondom hem volledig te begrijpen, en drukt op verschillende manieren de onmogelijkheid hiervan uit. Door het produceren van visuele verhalen met beeld, tekst en geluid, gecombineerd in boek, installatie en design, blijft hij continu vragen stellen en zichzelf confronteren met de limieten van zijn kunnen en zijn eigen begrip.

Realiteit veranderen
De scenografie van de tentoonstelling Mono No Aware baseert zich op een deconstructie van het traditionele Japanse huis in een aantal van haar essentiële elementen en neemt de hele grote exporuimte in beslag. Het shoji scherm, de goza matten en het rijstpapier worden niet alleen gebruikt om het geheel van de tentoonstelling te omkaderen, maar hebben ook een directe interactie met de beelden zelf, waardoor ze hun realiteit veranderen. Door deze interactie vertegenwoordigen deze elementen de onvolkomenheden in de werking van onze herinneringen: onze blind spots, ons selectief geheugen, onze inkleuring van de realiteit; kortom, de filter die wij onontkoombaar toepassen op alles dat we meemaken.

Ondoordringbare maffiacultuur
Daarnaast is er Yakuza, de persoonlijke fotografische getuigenis van het leven binnen in een ondoordringbare subcultuur: een traditionele Japanse misdaadfamilie die de straten van Kabukicho, het oude hart van Tokio, controleert.

Op 22 april is er in de theaterzaal de muzikale danstheatervoorstelling De Sleutel met Josse de Pauw, op 26 april brengt Hiroaki Umeda pure Japanse dans en installatiekunst in combinatie met breakdance en hiphop.

Op 23 mei kan je opnieuw getuige zijn van de onwaarschijnlijke atletische synchroniciteit van de taikodrums van Yamato. Op 19 mei komt de geniale Japanse componist en vibrafonist Fujita voor het eerst naar België voor een intiem concert in het Modemuseum.

Op 1 juni zal het literaire programma Uitgelezen volledig in het teken staan van de Japanse literatuur met onder meer de Limburgse fotograaf Rob Walbers en muzikant Tour.

Meer informatie en tickets via www.cha.be of www.yokosofestival.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139