LimburgActueel.beHulpverlening Noord garandeert ambulancedienst in Hamont-Achel en Neerpelt

Door Redactie - 31 maart 2017 - 3930 - Actueel

Hulpverleningszone Noord-Limburg krijgt een erkenning voor het uitbaten van een ambulancedienst op brandweerpost Neerpelt. De hulpverleningszone zal hierdoor instaan voor de dringende geneeskundige hulpverlening iin Hamont-Achel en Neerpelt. De zone neemt zodoende de taak over van het Rode Kruis. “Toen het Rode Kruis begin dit jaar besliste om de overeenkomst stop te zetten op 1april 2017, heeft de hulpverleningszone Noord-Limburg zich bereid verklaard deze leemte op te vullen”, zegt voorzitter Peter Vanvelthoven.

Hulpverlening Noord garandeert ambulancedienst in Hamont-Achel en Neerpelt
Foto: Pixabay“Wij staan als zone nu al met 5 ziekenwagens vanuit 3 posten in Bree, Leopoldsburg en Lommel in voor de dringende geneeskundige hulpverlening in de regio Noord-Limburg. In 2016 voerden bijna 100 ambulanciers van de zone 4.024 ritten uit. De uitbreiding met Neerpelt en Hamont-Achel is in zeker opzicht dus logisch", zegt Jan Jorissen.

“We hebben de kennis en ervaring in huis en hebben al een brede basis aan vrijwilligers- en beroepskrachten die kunnen meedraaien in de pool. Bovendien biedt het voorzien in ambulancedienst(en) bij een hulpverleningszone een aantal onweerlegbare voordelen voor de gemeenschap."

Niet alleen omwille van de herkenbaarheid. Maar zeker ook omdat het de kennisoverdracht en de samenwerking tussen de brandweer- en ambulancediensten bevordert, wat in tijden van nood en crisis bijdraagt tot een betere hulpverlening.

De nieuwe ambulancedienst zal als standplaats de brandweerpost Neerpelt hebben. Die bevindt zich centraal in de regio ten opzichte van de omliggende ambulancediensten.

Jobcreatie op lange termijn
De opstart van de nieuwe ambulancedienst zal in verschillende fases verlopen. “We kregen pas op 27 maart de officiële goedkeuring van FOD Volksgezondheid om op te starten,” stelt burgmeester Raf Drieskens als lid van het zonecollege. “Het is onmogelijk om op zo’n korte termijn meteen een beschikbaarheid van 100 procent te garanderen. Om toch snel te kunnen starten, doen we het in fases. We bekijken hoe we de dienstverlening maximaal kunnen garanderen met de bestaande pool aan vrijwilligers en beroepskrachten. Op latere termijn zullen nieuwe aanwervingen gebeuren."

Hulpverleningszone Noord-Limburg is opgericht op 1 januari 2015 en heeft de posten Bree, Leopoldsburg, Lommel en Neerpelt (vroegere brandweerdiensten Bree, Leopoldsburg en Lommel) samengevoegd. Ze verenigt en beschermt de gemeentes Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139