LimburgActueel.beGeniet dit weekend in heel Hasselt van pianoklanken

Door Redactie - 31 maart 2017 - 3500 - Cultuur

Nog tot 2 april belicht het cultuurcentrum van Hasselt 'de piano' van alle kanten in het meerdaags festival ‘Piano Day(s)’ met muziek, dans, performance, rondleidingen en lezingen dat bruggen bouwt van traditioneel over crossover naar postmodern. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel.

Geniet dit weekend in heel Hasselt van pianoklanken
Foto: PixabayAl sinds 2006 heeft het cultuurcentrum van Hasselt een bijzonder oor voor pianorecitals en jazzconcerten van artiesten met internationale uitstraling. Sinds 2011 organiseren ze ook jaarlijks een editie van Piano_anders met artiesten als Nils Frahm, Dustin O'Halloran, Hauschka, Jan Swerts en vele anderen. Nu komen van 30 maart tot 2 april de ‘Piano Day(s)’.

Onder de noemer ‘Play me, I'm yours ‘ zullen gedurende het festival vanuit het station en de toeristische dienst, tot aan de Provinciale Bibliotheek, de Fietsbar, in Kinepolis en in talrijke winkels doorheen de stad pianoklanken te horen zijn, bespeeld door studenten en docenten van het Stedelijk Conservatorium en toevallige passanten.

Voor het eerst in Europa
Illuminine stelt op 30 maart in het cultuurcentrum zijn nieuwe album #2 voor. Het is een muzikale clash tussen ambient en neoklassiek. Support is de Australische Sophie Hutchings. De pianiste komt voor het eerst naar Europa voor een korte tournee van drie concerten in Vlaanderen en Nederland.

Op 2 april deelt de ooit zo traditioneel overkomende Parijse pianiste Vanessa Wagner het podium met de in Berlijn woonachtige postmoderne componist Federico Albanese, de minimalist Murcof en de Duitse pianist Lambert.

Eeuwige lijkwade van as
Het centrum legt ook verbindingen met andere disciplines zoals dans en beeldende kunst. Zo neemt pianist Frederik Croene plaats aan zijn instrument, terwijl er haast onmerkbaar kleine asdeeltjes neerdalen op het podium, tot hijzelf en zijn instrument bedolven raken onder een ‘eeuwige’ lijkwade van as. De Franse choreograaf Christian Rizzo laat op 31 maart zijn danspaar langs een hangende installatie scheren en zwermen in de productie ‘Ad Noctum’.

Publiekslieveling, prijsbeest, pianoleeuw
Meer traditionele concerten zijn te verwachten van het Fauré Quartett op 1 april, met de schilderijententoonstelling van Moessorgski en Jan Michiels & Inge Spinette brengen op 2 april om 15u Le sacre du printemps van Stravinsky. Publiekslieveling, prijsbeest en pianoleeuw Julien Libeer en het ensemble Oxalys voeren op 2 april om 20u een eigenzinnige ‘Eine kleine Nachtmusik’ uit.

De kloof tussen oude en klassieke muziek en jazz wordt gedicht door Bram De Looze, die op replica’s speelt die Chris Maene bouwde naar historische instrumenten. En wat te denken van Philippe Thuriot die de Goldbergvariaties van Bach zal brengen op accordeon.

Meer informatie en tickets via www.ccha.be of www.pianoday.org.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139