LimburgActueel.beOppositie Houthalen-Helchteren vraagt dringend extra gemeenteraad

Door Redactie - 29 maart 2017 - 3530 - Politiek

Alle oppositieleden van Houthalen-Helchteren roepen gezamenlijk de gemeenteraadsvoorzitter op om versneld een extra gemeenteraad samen te roepen. Het zit de oppositie immers hoog dat het gemeentebestuur vandaag op een persconferentie aankondigde intens en op tal van vlakken te gaan samenwerken met de stad Genk. De gemeenteraad zou hierrond nooit geraadpleegd zijn. "We zijn niet tegen samenwerking met wie dan ook, maar de manier waarop druist niet enkel in tegen de in het gemeentedecreet gestipuleerde regelgeving daarrond, het getuigt ook van een totale respectloosheid", aldus fractieleider S&D Stijn Van Dingenen.

Oppositie Houthalen-Helchteren vraagt dringend extra gemeenteraad
Foto: Pixabay"Dinsdagavond zijn blijkbaar de meerderheidsleden samengeroepen in een gezamenlijk overleg om de samenwerking met Genk te bespreken. Echter vanuit de oppositie is niemand hierbij betrokken, laat staan er rond geïnformeerd. Deze ongelijke behandeling is binnen een normaal werkende democratie onaanvaardbaar en druist in tegen de regelgeving daaromtrent", aldus Van Dingenen.

Gezellig politiek huwelijk
"Wat de samenwerking allemaal inhoudt, is voor ons vandaag niet duidelijk (strategisch en operationeel volgens de persconferentie). Op grond van welke argumenten het gemeentebestuur kiest voor Genk, is eveneens onduidelijk. We mogen er toch vanuit gaan dat hier ten gronde over nagedacht is, dat er aantoonbare redenen zijn waarom ze net met Genk samenwerken en dat het niet gaat om een gezellig politiek huwelijk."

Inhoudelijk stofferen
Men stelt dat deze samenwerking geen voorafname is op een toekomstige fusie. "Maar is dat wel zo? En als dat zo is, is het dan wel verstandig om deze stappen nu te zetten, hypothekeer je zo niet op bepaalde vlakken andere toekomstgerichte fusiebewegingen?", vraagt de oppositie zich hardop af. "We hebben de voorbije maanden herhaaldelijk gevraagd om de gemeenteraden inhoudelijk te stofferen. De laatste maanden stellen die raden inhoudelijk immers totaal niets meer voor. Wel deze samenwerking en de toekomst van onze gemeente inzake fusies kon perfect zo'n inhoudelijk thema zijn geweest."

Liever via de achterkamer?
"Maar blijkbaar willen sp.a/Groen en CD&V het debat niet meer voeren en kiezen zij ervoor om achterkamerpolitiek. Dit is totaal respectloos ten aanzien van de raadsleden én ten aanzien van de duizenden inwoners die de raadsleden vertegenwoordigen. De politiefusie is al jaren geleden gerealiseerd. De voorbije maanden hebben we in de gemeenteraad enkel de samenwerking met Genk goedgekeurd, op vlak van de handhaving inzake ruimtelijke ordening. Geen ander samenwerkingsverband met Genk passeerde de raad."

Rechten doen gelden
"Het is belangrijk dat hierrond snel duidelijkheid wordt gecreëerd en dat men de rol van de gemeenteraad hierin accepteert. Als de meerderheid de gemeenteraad buitenspel wil zetten, dan zullen we er zelf wel voor zorgen dat die raad haar rechten kan doen gelden. Dus roepen wij een extra raad bijeen waarop deze samenwerking uitgebreid besproken kan worden", besluit Van Dingenen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139