LimburgActueel.beStadsmus ontdekt operatiefilmpje uit de jaren '50

Door Redactie - 28 maart 2017 - 3500 - Cultuur

Sommigen vinden het leerrijk, anderen zappen snel weg… films van operaties, je moet ervoor zijn. Bij het samenbrengen van erfgoed rond ‘zorg’, vonden dokter Didier Nolens en Het Stadsmus onlangs een operatiefilmpje terug, dat opgenomen werd in het voormalige Virga Jesseziekenhuis en dat al dateert van de jaren 1950! Het was het eerste filmpje van een operatie daar en is vanaf 23 april (Erfgoeddag) te bekijken in de expo ‘Zorg in Hasselt’. Voor de liefhebbers!

Stadsmus ontdekt operatiefilmpje uit de jaren '50
Foto: PixabayDat een operatie in 1950 vastgelegd werd met bewegend beeld, is al spectaculair. "Maar er is ook nog een grappige anekdote aan het filmpje verbonden", zegt dokter Didier Nolens, de zoon van wijlen dokter Henry Nolens. "Het bleek namelijk wel een opgave voor fotograaf Bartok om te komen filmen in de operatiezaal, want halverwege de operatie viel hij flauw. De hoofdverpleegkundige heeft zijn taak dan maar overgenomen." Didier Nolens vond het filmpje onlangs terug, tussen zaken uit het bureau van zijn vader. Die was jarenlang verbonden aan het Virga Jesseziekenhuis als chirurg. Op het filmpje zijn een schouder- en een heupoperatie te zien.

Zorg door de tijd
Het Stadsmus liet het 8 mm-filmpje digitaliseren voor de expo ‘Zorg in Hasselt’. Het is het meest verrassende stuk, maar in de verzameling medische instrumenten van dokter Didier Nolens bleken nog heel wat pareltjes te zitten. "Omdat zorg dit jaar het thema van Erfgoeddag is, gingen we op zoek naar voorwerpen en verhalen rond Hasseltse dokters(families)", vertelt Ann Delbeke, conservator van Het Stadsmus. "Dokter Nolens was bereid om te helpen met zijn mooie verzameling over geneeskunde vroeger. We selecteerden voor de tentoonstelling onder andere al een oude tandartsstoel, een personenweegschaal met schuifgewichten en een reeks hoorapparaten en bloeddrukmeters, die je ziet evolueren door de tijd."

Demo EHBO
In Het Stadsmus kan je tussen 10 en 17u00 de tentoonstelling ‘Zorg in Hasselt - De verzameling medische instrumenten van dokter Didier Nolens’ bezoeken. Dokter Nolens geeft uitleg bij de stukken en vertelt er verhalen bij. Kinderen ontdekken de doktersmaterialen spelenderwijs in een memoryspel, ontwikkeld door een student van de PXL. Wie een ziekenwagen eens van binnen wil bekijken en een demonstratie EHBO wil meemaken, kan vanaf 12u00 terecht bij de activiteiten van het Rode Kruis Hasselt in Het Stadsmus.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139