LimburgActueel.beLimburgse sport- en speel-terreinen ook jachtgebied?

Door Redactie - 28 maart 2017 - 3540 - Politiek

Vier op de vijf percelen in Limburg staan, zonder medeweten van de eigenaars, ingekleurd als jachtgebied. Niet alleen particulieren worden hierover onwetend gelaten; ook gemeentebesturen weten vaak niet dat hun eigen gronden deel uitmaken van een jachtgebied. In Herk-de-Stad bijvoorbeeld, was het gemeentebestuur tot voor kort onwetend over het gebruik van enkele van haar eigendommen voor jacht. Na een tip door enkele bezorgde natuurliefhebbers, werden dan de jachtplannen opgevraagd bij de arrondissementscommissaris.

Limburgse sport- en speel-terreinen ook jachtgebied?
Foto: Pixabay"Er zijn gronden waarop een jachtpachtovereenkomst is afgesloten. Dat deze gronden deel uitmaken van een jachtplan, mag aangenomen worden. Helaas zijn er ook gemeenschapsgronden in Herk-de-Stad, waarop geen jachtpachtovereenkomst is afgesloten, maar die desalniettemin wel ingekleurd staan als jachtgebied", vertelt schepen Wim Berden.

"Deze ‘inkleuring’ gebeurde zonder medeweten van de gemeente. We werden noch op voorhand, noch nadien hiervan op de hoogte gebracht. Blijkbaar is dat voor de jagers doodnormaal. Maar deze toestand heeft wel compleet absurde situaties tot gevolg", aldus Berden.

Te gek voor woorden
"Uit het jachtplan dat we mochten ontvangen, blijkt dat niet alleen velden en bossen ingekleurd staan als jachtgebied. Ook sportterreinen en zelfs een speelbos met het omringende gebied te Schulen zijn officieel jachtgebied", stelt de schepen. "Men mag dan wel beweren dat deze stukken niet écht bejaagd worden en dat het enkel te doen is om een aaneengesloten jachtterrein van 40 hectare te bekomen - nodig om überhaupt te mogen jagen. Toch is alleen al het idee dat sport en speelterreinen effectief ingekleurd staan als jachtgebied te gek voor woorden. Ik kan, als schepen van leefmilieu, niet anders dan verbouwereerd zijn hierover."

Paal en perk stellen
Na gesprekken hierover met de milieuraad en enkele betrokkenen, is het duidelijk dat deze situatie absoluut niet wenselijk is. "Jacht kan, mits correct gefaciliteerd en beoefend, nuttig en zelfs noodzakelijk zijn. Maar men moet de mensen correct informeren en sport en speelterreinen horen helemaal niet ingekleurd te zijn als jachtgebied. Het is mijn bedoeling om onze gemeentelijke eigendommen formeel te laten schrappen en ik hoop dat vele steden en gemeenten hierin volgen", besluit Berden. "Ook hoop ik dat de bevoegde minister actie onderneemt om paal en perk te stellen aan het huidige misbruik."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139