LimburgActueel.beGebruik van AdBlue-killer moet streng aangepakt worden

Door Redactie - 27 maart 2017 - 0000 - Politiek

Vervuilende trucks en personenwagens met dieselmotoren worden veelal uitgerust met een adblue-systeem. Dat systeem bevat een vloeistof die door de motor in de uitlaat wordt gespoten om zo de uitlaat schoner te maken. Het systeem moet eraan bijdragen de Europese uitstootnormen te halen. In Duitsland dook recent een apparaatje op, de zogenaamde adblue-killer. Bestuurders van voertuigen uitgerust met een adblue-systeem, kunnen het systeem daarmee uitschakelen.

Gebruik van AdBlue-killer moet streng aangepakt worden
Foto: L.CeyssensDe zogenaamde ‘adblue-killer’ geeft aan dat de tank nog vol is – ook al is dat niet zo, waardoor men zonder bij te vullen kan blijven rijden. Bestuurders beperken zo hun adblue-verbruik en drukken daarmee de kosten, terwijl hun stikstofoxide-uitstoot stijgt.

In het Vlaams Parlement vroeg volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens aan minister Weyts hoe er opgetreden zal worden tegen de overtreders en wie daarvoor bevoegd is. “Een preventieve aanpak en strenge controle is nodig, zodat we de creatieve chauffeurs een stok in de wielen kunnen steken", stelt Ceyssens. De minister geeft aan dat het echter niet makkelijk is om bij voertuigen te detecteren of het systeem werd uitgeschakeld.

De technische keuring is in ieder geval bevoegd, maar men mag daar geen apparaten demonteren. Bovendien zijn de meeste chauffeurs slim genoeg om het apparaat te demonteren alvorens men naar de keuring gaat. Weyts geeft aan dat zijn administratie nauw contact heeft met Nederland en Duitsland om te bekijken hoe ze de controle op dergelijke fraude kunnen aanpakken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139