LimburgActueel.beLommel geeft zeldzame kommavlinder alle kansen

Door Redactie - 27 maart 2017 - 3920 - Toerisme

In 2006 werd een populatie van de zeldzame kommavlinder ontdekt op de grens tussen industriegebied Kristalpark en het parkgebied Meysterbergen in Lommel. Niet vreemd, want het gebied wordt gekenmerkt door droge heide en stuifduinen, waar de vlinder goed gedijt. “Om stadsontwikkeling en het leefgebied in de toekomst hand in hand te laten gaan, lieten we het gebied onder de loep nemen,” zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Dat resulteerde in een plan om het behoud van de vlindersoort te laten samengaan met de bedrijvigheid op Kristalpark.”

Lommel geeft zeldzame kommavlinder alle kansen
Foto's: stad Lommel“Om deze zeldzame vlindersoort alle kansen te geven, lieten de stad en de LOC in nauw overleg met het Agentschap Natuur en Bos een plan opmaken door de Vlinderstichting. Deze Nederlandse organisatie heeft veel deskundigheid opgebouwd rond vlinders en libellen", weet Vanvelthoven. Medewerker Albert Vliegenthart inventariseerde in de zomer van 2016 de populatie kommavlinders in Lommel en hun favoriete broedplekjes. Op basis van zijn bevindingen werd een heel plan opgemaakt dat het voorbestaan van het beestje moet garanderen. Met dit plan kunnen de stad en de bedrijven nu aan de slag.

De eerste werkzaamheden op het terrein zijn eind maart van start gegaan en worden begin april verdergezet. Wie de fietsroute vanaf het station neemt, zal zien dat er dennen en berken gekapt worden in de zones tussen de spoorlijn en het industriegebied. Deze maatregel zorgt voor meer zonlicht voor heide en andere planten, en maakt dat enkele landduinen van Meysterbergen weer zichtbaar worden. En laat dat net het ideale leefgebied voor de kommavlinder zijn.

De werken worden gefinancierd door het Interreg-project ‘2B Connect’, een project dat zich inzet voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen in de grensregio België – Nederland.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139