LimburgActueel.beBekende eik aan Genk station wordt bijzondere wachtplek

Door Redactie - 24 maart 2017 - 3600 - Samenleving

De Operatie Mooie Plekjes riep Genkenaren in 2014 op om locaties in hun stad voor te stellen waar iets mooi(er)s van te maken viel. Vrijdagnamiddag werd het laatste van de drie geselecteerde plekjes ingehuldigd. De eik aan het station in Genk-centrum werd versierd en maakt voortaan geluid met windgongen. En een boomstambank maakt er ook meteen een plekje van waar je op het gemak even kan uitblazen. Lees er meer over bij LimburgActueel.

Bekende eik aan Genk station wordt bijzondere wachtplek
Foto: stad GenkMarleen Koch werkt in de Werkwinkel van de VDAB in de Europalaan en kijkt elke dag van achter haar bureau op de grote eik aan het station in Genk-centrum. De boom en de heuvel errond werden vaak gebruikt als urinoir of hondentoilet. Helemaal niet hygiënisch en het zorgde bovendien voor geuroverlast, terwijl kinderen en jongeren de plaats wel als hangplek gebruiken. Daarom stelde Marleen voor het plekje in te kleden als een volwaardige ontmoetingsplek.

"Met Operatie Mooie Plekjes wilden we plaatsen in Genk selecteren die wat aan hun lot waren overgelaten, maar waar de buurt zelf wel potentieel in zag," vertelt schepen Gianni Cacciatore. "Het verbeterplekje aan het station dat Marleen Koch voorstelde, was een prima kandidaat hiervoor. Op zich geen lelijke plaats, en eigenlijk ideaal om er op je bus of trein te wachten, maar er werd in de praktijk meer geplast dan gewacht."

Actieve knutselaar-upcycler
Eén van de voorwaarden om geselecteerd te worden: de indiener moest ook zelf bereid zijn mee de handen uit de mouwen te steken. En dat was Marleen zeker. Ze is zelf een actieve knutselaar-upcycler en heeft goede banden met de kringwinkel. Met materiaal dat ze daar verzamelde, maakte ze samen met leerlingen van Sint-Lodewijk drie windgongen die nu in de boom hangen.

#driezesdubbelnul selfies
Daarnaast maakte de stad zelf een leuke bank uit twee halve boomstammen, die nu onder de boom staat. Martine Vanherck bekraste die bank met de hashtag #driezesdubbelnul. Hopelijk pikken de gebruikers de hint ook op en delen ze volop selfies vanop het bankje, met de gekende hashtag. "Door deze eigenlijk relatief kleine ingrepen is de eik aan het station nu een toffe ontmoetings- en wachtplaats geworden,"aldus Cacciatore. "Het bankje zal bovendien zo nu en dan gezelschap krijgen van een mobiel bibliotheekkastje. Rustig zitten en een boek lezen wordt er dus wel heel gemakkelijk."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139