LimburgActueel.beFlanders Make bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel

Door Redactie - 23 maart 2017 - 3920 - Wetenschap & Innovatie

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel. Die vormt de basis voor living labs, waarin bedrijven hun nieuwste technologische ontwikkelingen in reële gebruiksomstandigheden kunnen testen. Ze krijgen ook de kans om kennis te maken met de nieuwste productietechnologieën. Dit is de wereldwijde vierde industriële revolutie die enkele jaren geleden werd ingezet. Helemaal in het teken hiervan hielp een robot die zij aan zij kan samenwerken met mensen in een productie omgeving om de eerste steen van de infrastructuur te leggen.

Flanders Make bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel
Foto's: Flanders Make“De voorbije 15 jaar is de industrie in ons land er sterk op achteruit gegaan. Om het tij te keren is het cruciaal dat bedrijven sterk inzetten op Industrie 4.0, met de bijbehorende digitalisering van hun productie omgeving en met slimme producten. Flanders Make bundelt daarom de krachten met bedrijven, kennisinstellingen en de overheid om samen te werken aan technologische innovatie en bedrijfstransformatie”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

De nieuwe infrastructuur die Flanders Make nu bouwt, omvat een hardware-in-the-loop-platform voor energie-efficiënte aandrijvingen, een labo voor onderzoek naar innovatieve verbindingstechnieken voor multimaterialen en een mobiel cocreatie- en demonstratielabo voor geavanceerde productie technologieën en human centered productiesystemen.

“Met onze nieuwe infrastructuur zetten we living labs op waarin bedrijven hun nieuwe producten kunnen testen, valideren en demonstreren in reële omstandigheden. Zo zullen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen. We laten hun ook proeven van de nieuwste technologieën om hun productieproces te versterken, met het oog op meer productie in Vlaanderen", legt CEO Flanders Make Dirk Torfs uit.

Een mooi voorbeeld van co-creatie met de nieuwe infrastructuur van Flanders Make is een project van Addax Motors, dat een nieuwe elektrische bestelwagen ontworpen heeft, die bij het Genkse SML geproduceerd wordt. “Dankzij lokale assemblage hebben wij full control over de kwaliteit en de afwerking van onze wagens", alsnog Addax Motors bestuurder Jérôme Lefebvre.

 

Flanders Make realiseert deze nieuwe infrastructuur dankzij steun van SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat en van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139