LimburgActueel.beOnderzoekers en bedrijven Euregio pakken veroudering immuunsysteem aan

Door Redactie - 23 maart 2017 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en vijf bedrijven uit de Euregio slaan de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen. Het Interreg-project loopt nog tot 2018 en wordt mee ondersteund door de Provincie Limburg. "We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven", zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.

Onderzoekers en bedrijven Euregio pakken veroudering immuunsysteem aan
Foto: Pixabay"Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma's, ... Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem dat bovendien sneller veroudert", aldus Hellings.

Binnen het project 'Healthy Aging - A Euregional Opportunity' slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen of geremd kan worden. "Zo zullen we bij grote groepen patiënten onderzoeken of nieuwe dan wel bestaande biomerkers (stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen) kunnen helpen bij de detectie van de veroudering van het immuunstelsele", legt prof. dr. Veerle Somers (tevens BIOMED) uit. "De meest geschikte biomerkers zullen dan gebruikt worden bij de ontwikkeling van biosensoren, voor een snelle en accurate diagnose van immuunveroudering bij de (ouder wordende) patiënt."

Geen one-size-fits-all meer
In een ander luik wordt dan weer ingezet op 'gepersonaliseerde geneeskunde'. Patiënten met een chronische ziekte worden nu vaak behandeld volgens het one-size-fits-all-principe. Maar niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op een bepaalde therapie. Daarom zal er, op basis van biomerkeronderzoek, gewerkt worden aan een systeem dat artsen ondersteunt bij het voorschrijven van een geschikte behandeling voor de patiënt. "En naast klassieke geneesmiddelen gaan we binnen het onderzoek ook inzetten op doelgerichte immuuntherapie en voedingssupplementen die immuunveroudering kunnen afremmen", vervolgt collega prof. dr. Jerome Hendriks.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139