LimburgActueel.beOude gebouwen komen terug tot leven op Herkenrode

Door Redactie - 22 maart 2017 - 3500 - Toerisme

De gebouwen op Abdijsite Herkenrode zijn beschermde monumenten, in erfpacht bij Herita. Vorig jaar werd de laatste hand gelegd aan de restauratie en herbestemming. "Dit jaar maken we ook 11 gebouwen die er niet meer staan, opnieuw zichtbaar", zegt coördinator Ginny Haesevoets. Naar goede gewoonte start Abdijsite Herkenrode het tuinseizoen met het evenement ‘Herkenrode ontluikt’, waarbij ook steeds iets nieuws in het aanbod wordt voorgesteld. Zo kan je vanaf april met de app ‘Zo zag Herkenrode er vroeger uit!’ (Erfgoeddapp) binnenkijken in de gebouwen.

Oude gebouwen komen terug tot leven op Herkenrode
Foto: HerkenrodeAbdijsite Herkenrode ontwikkelde een erfgoedapp, waarmee je kan binnenkijken in gebouwen zoals de tiendschuur, ook wanneer die gesloten zijn. Historische personages zoals een abdis, een molenaar, … geven een korte historische schets over het gebouw. Via 3D-visualisaties komt bijvoorbeeld ook de verdwenen abdijkerk – ooit het hart van de site – opnieuw tot leven. "De app is een ideale aanvulling op de geschiedenis die binnen in het Belevingscentrum verteld wordt", zegt schepen Karolien Mondelaers. "En omgekeerd is de app ook een speelse uitnodiging om die geschiedenis binnen te gaan ontdekken."

Mix van erfgoed, natuur en genieten
Je kan de app downloaden aan het onthaal, via onze bezoekerswifi. Tijdens Herkenrode ontluikt stelt men ook tablets ter beschikking, voor wie geen smartphone of tablet heeft. Maar de Abdijsite Herkenrode is natuurlijk vooral de mix van erfgoed, natuur en genieten. Zoals elk jaar komt de Kruiden- en Inspiratietuin vanaf april tot leven. De kruiden beginnen te bloeien en leveren ongetwijfeld ideeën voor in de keuken. Wie wil proeven van Herkenrode, kan met een groepje trouwens de geliefde proevertjeswandeling reserveren en zo ontdekken wat de streek aan lekkers te bieden heeft: appelsap, confituren, honing, bier, biologische koekjes, een lavendelpraline en kruidenkaas.

Het mag duidelijk zijn dat Abdijsite Herkenrode volop aan een gevarieerd aanbod van activiteiten en evenementen werkt. Topevenementen zoals de Sage van de Eenhoorn, een unieke sacramentsprocessie naar aanleiding van 700 jaar bloedende hostie, de Kruidendag in het teken van de Virga Jessefeesten, het Toekoerfestival en de Nacht van de Duisternis, maken van de site ook dit jaar weer een trekpleister voor jong en oud.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139