LimburgActueel.beGrootste SALK-project, Tech- en Talentcampus krijgt vorm

Door Redactie - 21 maart 2017 - 3600 - Wetenschap & Innovatie

VDAB, SYNTRA Limburg en stad Genk leggen samen met Vlaams minister voor werk Philippe Muyters de spreekwoordelijke eerste steen van de technologie- en talentcampus T2. Met dit project, gesitueerd in Genk, willen de partners een doorbraak realiseren in het ontdekken, stimuleren en ontwikkelen van technologietalent in de Euregio. De eerste opleidingen in één van de grootste technologieopleidingscentra van Europa staan gepland voor september 2018. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Grootste SALK-project, Tech- en Talentcampus krijgt vorm
Foto: stad Genk"SALK heeft aangetoond dat het tekort aan technologische profielen in Limburg vandaag een rem vormt op onze economische groei. Met de T2-campus werken we dit tekort weg. Sterker nog: we willen voorsprong nemen op andere regio`s", stelt burgemeester Genk Wim Dries. "De ambitie is hoog: we willen aantrekkelijke modules en opleidingen in de markt zetten, die méér mensen doen kiezen voor een technologische opleiding en méér mensen doen doorstromen naar de arbeidsmarkt. Daarnaast is het eveneens ons doel om het ondernemerschap in de technologische sector te verhogen."

State-of-the-art techlabs
De T2-campus wordt gebouwd op het Thor Park in Genk, waar de voormalige mijnsite van Waterschei herontwikkeld wordt tot een technologiehotspot. Rondom de T2-campus vind je een prachtige parkomgeving in een natuurgebied dat momenteel kandidaat is als UNESCO-erfgoed. "De T2-campus wordt een open huis van 24.400m2 met state-of-the-art techlabs en leslokalen", aldus Fons Leroy van VDAB. "Er zullen dagelijks zo’n 1.300 trainees deelnemen aan inspirerende technologieopleidingen en –projecten. Een open en gedeelde omgeving, waar zowel conventionele machines als nieuwe en gespecialiseerde technologie staat."

STEM promoten
Iedereen is er welkom: van kinderen tot jongeren, van volwassenen tot gepensioneerden. Zowel leerlingen, werknemers, werkzoekenden als ondernemers. Een netwerk van schakels waar iedereen letterlijk zij aan zij staat in de technologielabs. "Zo willen we niet alleen efficiëntiewinst boeken - het gebouw zal gebruikt worden van maandag tot zaterdag van 8 tot 23u00, maar ook boeiende kruisbestuivingen en samenwerkingen stimuleren. Door dit uniek partnerschap kunnen we de STEM-beroepen meer promoten en samen met bedrijven verder inzetten op het ontwikkelen van werkplekleren voor technische beroepen."

Roadshow
Opvallend is ook dat de T2-campus geen voor- of achterkant heeft, het is een alzijdig gebouw met twee gelijkwaardige entrees en dito voorpleinen, waar men kan ontspannen. Met de eerstesteenlegging is ook het T2-innovatieteam van start gegaan. Zij zijn gestart met hun roadshow naar bedrijven en kennisinstellingen, met als concreet doel te peilen naar de praktijknoden en kijken hoe de vertaalslag naar opleidingen kan gemaakt worden.

De T2-campus is een belangrijk project uit het Strategisch Actieplan voor Limburg (SALK) en wordt naast de eigen inbreng van de partners financieel ondersteund door EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (12,5 miljoen euro), Europees Sociaal Fonds (5 mio euro) en SALK (6 miljoen euro).


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139