LimburgActueel.beSlechts helft van ondernemers zou nog opnieuw beginnen

Door Redactie - 20 maart 2017 - 0000 - Economie

Bijna 1 op 5 ondernemers (19 procent) zou geen bedrijf meer beginnen, wetende wat ze vandaag weten. Daarnaast weet iets meer dan 1 op 4 (27 procent) niet of ze het nog opnieuw zouden doen. In totaal kan dus 46 procent, of bijna de helft niet met zekerheid zeggen of ze wel de juiste carrièrekeuze hebben gemaakt. De meeste ondernemers (54 procent) zijn echt zeker dat ze in geen ander statuut zouden willen werken, maar echt groot is die meerderheid niet. Dat blijkt uit een bevraging van UNIZO bij 2.058 ondernemers, waarvan 35 procent zonder en 75 procent met personeel.

Slechts helft van ondernemers zou nog opnieuw beginnen
Foto: archiefbeeldVan een ‘alarmsignaal’ wil UNIZO-topman Karel Van Eetvelt niet spreken, wél van een ‘wake up call’. “Ik ben de vorige maanden op heel veel nieuwjaarsrecepties gaan spreken en daar voelde ik tijdens persoonlijke contacten met ondernemers net iets méér optimisme over hun bedrijf en hun toekomst dan voorgaande jaren. Je moet dus niet vragen welke score we hadden gehaald indien we dezelfde vraag een paar jaar geleden hadden gesteld.”

Niet liever werknemer of ambtenaar
“Dat 1 op 5 ondernemers aangeeft ‘dat ze er niet meer zouden aan beginnen met wat ze nu weten’ betekent overigens niet dat ze uiteindelijk liever als werknemer, laat staan als ambtenaar hadden gewerkt”, benadrukt Van Eetvelt. “Het aandeel van 1 op 5 komt overeen met die groep van ondernemers die het momenteel heel moeilijk heeft om overeind te blijven. Uit onze bevraging blijkt overigens dat maar liefst 61 procent van de ondernemers wakker ligt van stress om een onvoldoende gevuld orderboek. Bij sommigen van deze ondernemers loert de armoede latent om de hoek. Natúúrlijk dat je je in zo’n situatie van permanent ‘overleven’ afvraagt ‘Waar ben ik toch aan begonnen?"

Hoewel meer, nog steeds te weinig
Niet alleen hun dagelijkse bedrijfsvoering, maar ook het overheidsbeleid blijft de ondernemers kopzorgen baren. “De huidige federale en Vlaamse regeringen hebben bij onze mensen hoge verwachtingen gewekt door zich bij hun aantreden nadrukkelijk als ‘ondernemersregeringen’ te presenteren en daar ook beloften aan te koppelen”, aldus nog Karel Van Eetvelt. “Ik merk vandaag ook wel een grotere tevredenheid bij onze ondernemers over het gevoerde regeringsbeleid, in vergelijking met een aantal jaar geleden. Maar er is tegelijk ook teleurstelling, omdat uiteindelijk de traditionele knelpunten waarmee ondernemers worstelen maar niet opgelost geraken." Zo klaagt 57 procent over de te hoge belastingdruk, 51 procent over de hoge loonkost en 45 procent over de administratieve rompslomp.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139