Het is vandaag Zondag, 30 April 2017

Maak kennis met de 'micro' koffiebranderij Monx in Helabar

In de Helabar, een uniek winkel-koffie-cocktailconcept in de Hasseltse Minderbroederstraat, kan je momenteel gaan kennismaken met de firma Monx van Jan Kuppers en Wilfried Thuwis uit Zonhoven. Met hun micro-branderij serveren ze de ultieme kwaliteitskoffie uit Guatemala en Rwanda. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel.

Maak kennis met de 'micro' koffiebranderij Monx in Helabar
Foto's: D.Vreven/Monx

Monx is het koffielabel dat midden 2016 werd opgericht door Jan Kuppers en Wilfried Thuwis. De twee Zonhovenaren vonden elkaar in de liefde voor kwalitatieve koffie en lokale, eerlijke en ambachtelijke productie.

Monx is meer dan alleen maar een micro branderij, het wil elk facet van het koffieproces sublimeren met het oog op het beste eindresultaat: gaande van de selectie van de koffieboon, het branden ervan, het vermalen, het filteren van het water, tot en met het zetten van de koffie. Of het dan gaat om espresso, americano of een doorloop filterkoffie, het Monx gamma wil steeds de hoogste kwaliteit voor elke zetwijze.

In de Helabar kan het publiek kennis kunnen maken met de Guatemala La Providencia, een specialty coffee waarbij het limoenzuur geaccentueerd wordt en zelfs een diepe donkere chocolade smaak wordt bereikt. Bij de Rwanda 1000 Hills ontdek je dan weer meer fruitzuur van steen- en citrusvruchten en een cacao nasmaak.

“In steden als New York, Dublin, Amsterdam of Kopenhagen merken we dat de aandacht voor en vraag naar kwalitatieve koffie alleen maar toeneemt“, stelt Jan Kuppers. “In plaats van massa geproduceerde producten te consumeren tegen de goedkoopst mogelijke prijs, is er steeds meer interesse voor plaatselijke producten met een transparant en eerlijk verhaal. Dat is ook hetgeen we zelf appreciëren en vooropstellen met Monx.” De Limburgers gingen hiervoor in de leer bij Bjorn Aarts, voormalig wereldkampioen koffiebranden.