LimburgActueel.bePlatform Betaalbaar Wonen Limburg organiseert inspiratiedag

Door Redactie - 10 maart 2017 - 3500 - Samenleving

De problematiek voor zij die kwaliteitsvolle, betaalbare huisvesting zoeken, blijft acuut. Eind 2015 en begin 2016 staken verschillende organisaties, die al actief waren op het domein van huisvesting en opvang van vluchtelingen, de koppen bij elkaar om samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. Ze besloten om samen het Platform Betaalbaar Wonen Limburg op te richten. Maandag 13 maart organiseren ze een inspiratievoormiddag.

Platform Betaalbaar Wonen Limburg organiseert inspiratiedag
Foto: PixabayIn 2015 kenden we in heel Europa een grote instroom van vluchtelingen. Voor de opvang van deze vluchtelingen organiseerde onze regering bijkomende opvanginitiatieven. Ook in Limburg. De vraag naar betaalbare en degelijke huisvesting was al groot -eind 2015 stonden 15.655 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning in Limburg- en de druk op dat segment van onze woningmarkt zou nog meer toenemen.

CAW Limburg berekende eind 2015 dat er 4.000 tot 7.000 nieuwe huizen nodig waren om die nieuwkomers te huisvesten. Anderhalf jaar later stellen we vast dat het niet meer om zo’n grote aantallen gaat. Van de 1.843 asielzoekers die erkend zijn sinds begin 2014, verblijven er nog 872 in Limburg. Velen trokken naar de grote steden. Bovendien is er een vrij grote groep tijdelijke arbeidsmigranten die hier voor verschillende maanden op dezelfde huizenmarkt terechtkomen via onder meer bouwfirma’s die de betaalbare huizen kopen om deze arbeiders te huisvesten.

4 workshops
De focus van de inspiratievoormiddag is pragmatisch: ‘Hoe kunnen we gemeentebesturen, OCMW’s en woonactoren inspireren over een slimme inzet van hun woonbeleidsinstrumenten om meer en kwaliteitsvollere woningen te voorzien voor kwetsbare groepen’. In 4 workshops gaat men dieper in op kwaliteitsvolle woningopsplitsing en zorgwonen, gereguleerd kamerwonen, activerend leegstandsbeleid en alternatief kleinschalig wonen

De initiatiefnemers van het Platform Betaalbaar Wonen Limburg zijn Beweging.net Limburg, CAW Limburg, Stebo, Limburg Gastvrij, Limburgs Platform voor vluchtelingen, Orbit, Welzijnszorg, Rimo, Vormingplus Limburg en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139